Skip to main content

Μαδρίτη: Πυροβόλησαν στο πρόσωπο τον πολιτικό Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας

REUTERS/Nacho Doce

Πρώην επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία και εκ των ιδρυτών του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox

Ο Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας, πρώην επικεφαλής του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο την Πέμπτη στη Μαδρίτη, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή Σαλαμάνκα της ισπανικής πρωτεύουσας.  Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

Ο Βιδάλ-Κουάδρας χτυπήθηκε στο σαγόνι, αφήνοντας ένα τραύμα εισόδου και εξόδου, ανέφεραν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE μετέδωσε ότι τον πολιτικό πλησίασε ένας μοτοσικλετιστής και τον πυροβόλησε σε απόσταση αναπνοής.

Μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις τους και η κατάστασή του είναι σταθερή, σύμφωνα με ισπανικά μέσα.

Ο δράστης παραμένει ελεύθερος και οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του. Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί δύο άνδρες, σε σχέση με το συμβάν, οι οποίοι επέβαιναν σε μια μαύρη μοτοσικλέτα Yamaha.

Τα αίτια της επίθεσης παραμένουν άγνωστα.

Ποιος είναι ο Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας

Ο 78χρονος Βιδάλ-Κουάδρας είναι πρώην επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας στην περιφέρεια της Καταλονίας. Αποχώρησε μετά από τρεις δεκαετίες όταν ήρθε σε διαμάχη με τον τότε πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Διετέλεσε ευρωβουλευτής (1999-2014) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξωτερικές υποθέσεις, συμμετέχοντας στις αντιπροσωπείες του νομοθετικού σώματος στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Είναι επίσης εκ των ιδρυτών του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox. Έφυγε από το κόμμα λίγο μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να κερδίσει μια θέση ευρωβουλευτή το 2014.

Δεν είναι ενεργός πολιτικά εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά έχει δραστηριοποείται ως σχολιαστής και αρθρογράφος σε μέσα ενημέρωσης.