Skip to main content

Μέση Ανατολή: Γιατί οι Χούθι εμπλέκονται στη σύγκρουση; «Γιατί θέλουν»

Houthi Media Center/Handout via REUTERS

Μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ;

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper που πετούσε πάνω από τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Η κίνηση αυτή της ομάδας, η οποία συνδέεται με το Ιράν και ελέγχει τεράστιες εκτάσεις της Υεμένης, έρχεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.500 Παλαιστίνιους.

Έχουν επίσης προηγηθεί επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ, εκτοξεύοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει τρεις γύρους επιθέσεων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.Μάλιστα πριν από περίπου μία εβδομάδα η ομάδα κήρυξε ουσιαστικά τον πόλεμο στο Ισραήλ δεσμευόμενη ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επιθέσεις, γεγονός που αύξησε τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου σε περιφερειακό επίπεδο.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Μια ομάδα ανταρτών υποστηριζόμενη από το Ιράν που έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης σε έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί μια δεκαετία εναντίον ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Τους τελευταίους μήνες, οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν προχωρήσει, αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει οριστικά.

Γιατί μπήκαν στη σύγκρουση

Η Τεχεράνη, ο κύριος προστάτης των Χούθι, προωθεί τους στόχους της μέσω των ένοπλων ομάδων που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες είναι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ, που δραστηριοποείται στον Λίβανο, και εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Με αυτό τον τρόπο το Ιράν επωφελείται από την δράση των ομάδων που υποστηρίζει χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις.

Βέβαια αν και το Ιράν μπορεί να δίνει ένα «χεράκι», σχολιάζει ο ειδικός στο Ιράν Γκρέγκορι Μπρου, του Eurasia Group, τελικά «οι Χούθι το κάνουν επειδή απλά το θέλουν οι Χούθι».

«Η είσοδος στον πόλεμο φωτίζει την καλή τους πίστη ως μέρος του ευρύτερου αντι-ισραηλινού άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν, ενώ δυνητικά υπογραμμίζει στους Σαουδάραβες την επείγουσα ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Υεμένη προτού ξεσπάσει ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος γύρω από τη Γάζα», προσθέτει.

Μπορούν να πλήξουν πραγματικά το Ισραήλ;

Οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά του Ισραή. Στα βίντεο φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν μια παραλλαγή του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας εμβέλειας Zolfaghar, τον πύραυλο κρουζ Quds και το drone Samad, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Όλα βασίζονται σε αντίστοιχα ιρανικά μοντέλα, τα οποία είναι γνωστά με διαφορετικά ονόματα. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιες ακριβώς παραλλαγές χρησιμοποιήθηκαν ή ποια είναι η πραγματική εμβέλειά τους, αλλά ορισμένα από τα βλήματα των Χούθι μπορεί θεωρητικά να έχουν την ικανότητα να φτάσουν στο Ισραήλ.

Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι ότι δεν χρησιμοποίησαν τον υποτιθέμενο ανώτερο βαλλιστικό πύραυλο, που είναι γνωστός ως Toofan. Τον παρουσίασαν πρόσφατα και έχει μεγαλύτερο βεληνεκές.

Διαθέτουν επίσης τα λεγόμενα drones-καμικάζι, συμπεριλαμβανομένου ενός που πιστεύεται ότι βασίζεται στο ιρανικό drone Shahed 136, το οποίο πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Επομένως, φαίνεται ότι οι Χούθι δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει πλήρως το ποικίλο οπλοστάσιο βλημάτων τους», σχολιάζει το Al Jazeera.  Μιλώντας στο πρακτορείο ο Τόμας Τζούνο, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Οτάβα, εκτίμησε ότι είναι απίθανο οι Χούθι συμμετάσχουν πλήρως σε αυτόν τον πόλεμο, κυρίως επειδή απέχουν περίπου 2.000 χιλιόμετρα από το Ισραήλ.

Όπως είπε, εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο και η Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν μπουν πλήρως στον πόλεμο, τότε οι Χούθι πιθανότατα θα συνεχίσουν να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ. Αλλά τότε η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

«Εάν οι Χούθι επιτεθούν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους μόνοι τους, η ισραηλινή αεράμυνα πιθανότατα μπορεί να τους αναχαιτίσει. Εάν, ωστόσο, οι Χούθι προσχωρήσουν σε πολλές άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες -Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ, Χεζμπολάχ, πιθανώς διάφορες πολιτοφυλακές στη Συρία- για να επιτεθούν ταυτόχρονα στο Ισραήλ, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συντρίψουν την ισραηλινή αεράμυνα. Ένας τέτοιος πολυμέτωπος πόλεμος είναι το εφιαλτικό σενάριο για το Ισραήλ».

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση του Μπρου, ο οποίος σημειώνει ότι παρόλο που οι Χουθι είναι καλά οπλισμένοι με πυραύλους κρουζ και drones, δεν έχουν την ακρίβεια να προκαλέσουν παρατεταμένη ζημιά στο Ισραήλ, ιδιαίτερα δεδομένης της παρουσίας συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή.

Ωστόσο, οι Χούθι μπορούν σίγουρα να απειλήσουν ή να παρενοχλήσουν την κυκλοφορία των σκαφών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και των Στενών του Ορμούζ, δύο από τις πιο κρίσιμες εμπορικές και ενεργειακές διαδρομές στον κόσμο.

Και αυτός ο συνδυασμός υψηλής ισχύος πυρός και χαμηλής ακρίβειας μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, προειδοποιεί. «Εάν ένας από αυτούς τους πύραυλους περάσει και κάνει σοβαρή ζημιά, τότε να είστε σίγοθροι ότι θα επεκταθεί γρήγορα η σύγκρουση».

Είναι αυτό το «νέο μέτωπο» για το οποίο προειδοποίησε το Ιράν;

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα , το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι εάν δεν σταματήσει, θα μπορούσαν να ανοίξουν «νέα μέτωπα» στον πόλεμο από τον «άξονα αντίστασης» – ένα δίκτυο πολιτικών και ένοπλων ομάδων ευθυγραμμισμένες με το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Η είσοδος των Χούθι στον πόλεμο με τη Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, καθώς έχει ήδη αντιμετωπίζει ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο έχουν ενταθεί σταδιακά και η Χεζμπολάχ αξιοποιεί σταδιακά το μυστικό της οπλοστάσιο, καθώς οι δύο πλευρές χτυπούν όλο και βαθύτερα ο ένας στα εδάφη του άλλου.

Πάντως ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ, στο διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει μια πραγματική πιθανότητα, ανάλογα με το τι θα κάνουν στη συνέχεια το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του.