Skip to main content

Λουχάνσκ: Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία αξιωματούχου

REUTERS/Vladyslav Musiienko

Ο Φιλιπονένκο έχασε τη ζωή του όταν εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, στο οποίο επέβαινε, στο Λουχάνσκ

Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Μιχαήλ Φιλιπονένκο, βουλευτή και πρώην υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου της ουκρανικής περιοχής του Λουχάνσκ που τελεί υπό ρωσική κατοχή.

Ο Φιλιπονένκο έχασε τη ζωή του τις προηγούμενες ώρες, όταν εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, στο οποίο επέβαινε, στο Λουχάνσκ.

«Η ειδική επιχείρηση για την εξολόθρευση του εκτελεστή Φιλιπονένκο έγινε από κοινού με εκπροσώπους του κινήματος αντίστασης» των Ουκρανών στην περιοχή αυτή, δήλωσαν οι στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών (GUR) από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Φιλιπονένκο «εμπλεκόταν στην οργάνωση θαλάμων βασανιστηρίων» για «αιχμαλώτους πολέμου και αμάχους» Ουκρανούς στο κατεχόμενο τμήμα της περιφέρειας του Λουχάνσκ και «ο ίδιος προσωπικά» συμμετείχε στα βασανιστήρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση των GUR στο Telegram.

Η ρωσική επιτροπή ερευνών άνοιξε έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Ο ηγέτης της διοίκησης κατοχής της περιφέρειας του Λουχάνσκ, ο Λεονίντ Πάσετσνικ, έκανε λόγο στο Telegram για έναν «πραγματικά άνδρα», που σύμφωνα με τον ίδιο είχε ακόμα «πολλά σχέδια» για να αναπτύξει στην κατεχόμενη περιοχή.

Ο Μιχαήλ Φιλιπονένκο ήταν ένας από ιδρυτές του αυτονομιστικού στρατού του Λουχάνσκ, το 2014, στην αρχή του πολέμου μεταξύ του Κιέβου και των φιλορωσικών και υποστηριζόμενων από τη Μόσχα στρατευμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP