Skip to main content

Αλβανία: «Δεν θα υποδεχόμαστε πάνω από 3.000 μετανάστες τη φορά από την Ιταλία»

REUTERS/Florion Goga

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Ράμα - Μελόνι για το μεταναστευτικό

Η Αλβανία δεν θα υποδέχεται περισσότερους από 3.000 μετανάστες τη φορά στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ιταλία, η οποία επιτρέπει στη Ρώμη να κατασκευάσει εκεί δύο στρατόπεδα υποδοχής και κράτησης μεταναστών.

Η ιταλοαλβανική συμφωνία είναι το πρώτο παράδειγμα μιας χώρας εκτός ΕΕ που δέχεται μετανάστες για λογαριασμό μιας χώρας της ΕΕ και αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας σε επίπεδο Ένωσης για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και αντιδράσεις εντός της Αλβανίας. «Τα μέρη συμφωνούν ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται ταυτόχρονα στο αλβανικό έδαφος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3.000», αναφέρει ένα ιταλοαλβανικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που είδαν το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τους περισσότερους από 145.000 μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία από την αρχή του έτους, μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με το 2022 που προσπαθεί να συγκρατήσει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την Αλβανία τη Δευτέρα, η Μελόνι είπε ότι 36.000 μετανάστες ετησίως θα μπορούσαν να περάσουν από τους αλβανικούς καταυλισμούς, αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα η Ιταλία θα μπορούσε να διεκπεραιώσει τα αιτήματα ασύλου.

Πηγή: Le Figaro

Διαβάστε ακόμη

Τίρανα: Έντονες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία Μελόνι-Ράμα για τη μεταφορά μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία