Skip to main content

ΗΠΑ: Πρώτη γυναίκα αρχηγός στο Πολεμικό Ναυτικό

U.S. Department of Defense/REUTERS

H Γερουσία ενέκρινε με ψήφους 95-1 την υποψηφιότητα της 59χρονης Φραντσέτι, για να ηγηθεί του ισχυρότερου Πολεμικού Ναυτικού στον κόσμο

Η ναύαρχος Λίζα Φραντσέτι είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και μέλος στο Γενικό Επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφοντας ιστορία.

Μετά από καθυστέρηση μηνών, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με ψήφους 95-1 την υποψηφιότητα της 59χρονης Φραντσέτι για να ηγηθεί του ισχυρότερου Πολεμικού Ναυτικού στον κόσμο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επιλέξει την Λίζα Φραντσέτι από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ο διορισμός της καθυστέρησε λόγω αντίδρασης του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Αλαμπάμα, Τόμι Τάμπερβιλ. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνιόταν να ψηφίσει υπέρ της ναυάρχου Φραντσέτι, προσπαθώντας να διασφαλίσει σε αντάλλαγμα ότι το υπουργείο Άμυνας θα ακυρώσει τη στήριξη του σε γυναίκες- μέλη του στρατιωτικού προσωπικού που θέλουν να  κάνουν άμβλωση. Η Γερουσία εγκρίνει συνήθως την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με ομόφωνη απόφαση, αλλά μεμονωμένοι γερουσιαστές μπορούν να το αποτρέψουν.

Η Λίζα Φραντσέτι φέρνει μαζί της μια 38χρονη εμπειρία και έχει διοικήσει ναυτικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν αναπληρωτής αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας Τζακ Ριντ εξήρε την καριέρα της Λίζα Φραντσέτι. «Αντιμετώπισε κάθε πρόκληση που της έχει τεθεί και διέπρεψε σε κάθε θέση», είπε ο Ριντ και πρόσθεσε: «Η ναύαρχος Λίζα Φραντσέτι υπήρξε πρωτοπόρος σε κάθε στάδιο της καριέρας της».

Εκτός από την Φραντσέτι, η Γερουσία ενέκρινε ως νέο αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τον πτέραρχο Ντέιβιντ Άλβιν, που διαδέχεται τον Τσαρλς Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των στα τέλη Σεπτεμβρίου, διαδεχόμενος τον Μαρκ Μίλεϊ.

naftemporiki.gr