Skip to main content

Βρετανία: Βουλευτής παύθηκε από κυβερνητικά καθήκοντα μετά από έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τα σχόλιά του κρίθηκαν "μη συμβατά με τις αρχές της συλλογικής ευθύνης".

Βρετανός βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος παύθηκε από την θέση του ως υπουργικός σύμβουλος, αφού ζήτησε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Πολ Μπρίστοου, βοηθός του υπουργού Επιστημών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, είχε γράψει επιστολή στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία τον προέτρεπε να αλλάξει τη θέση του για τη σύγκρουση και να υποστηρίξει τον “μόνιμο” τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει “ανθρωπιστικές παύσεις”, και όχι κατάπαυση του πυρός, στην Γάζα. Στην επιστολή του, ο Μπρίστοου δήλωσε ότι μια πλήρης κατάπαυση του πυρός θα έσωζε ζωές και θα επέτρεπε στην ανθρωπιστική βοήθεια να “φτάσει στους ανθρώπους που την χρειάζονται περισσότερο”

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η απόφαση να απομακρυνθεί ο Μπρίστοου από τη θέση του ήρθε ως απάντηση σε σχόλια που κρίθηκαν “μη συμβατά με τις αρχές της συλλογικής ευθύνης”.

“Με λύπη αφήνω μια δουλειά που μου άρεσε. Αλλά μπορώ τώρα να μιλήσω ανοιχτά για ένα θέμα για το οποίο πολλοί από τους ψηφοφόρους μου ενδιαφέρονται βαθιά”, δήλωσε στο BBC, ο Μπρίστοου, ο οποίος παράλληλα  συμπροεδρεύει στην διακομματική  κοινοβουλευτική  ομάδα  για τους Βρετανούς μουσουλμάνους

“Πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω καλύτερα από τα πίσω έδρανα παρά ως μέρος της κυβερνητικής μισθοδοσίας”.