Skip to main content

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν πυρηνική βόμβα 24 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Χιροσίμα

Το νέο όπλο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, ωστόσο,  ήδη τα γεράκια των Ρεπουμπλικανών έχουν στείλει τα πρώτα θετικά σήματα

Τα σχέδιά του για νέα πυρηνική βόμβα 24 φορές ισχυρότερη από εκείνη που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει το οπλοστάσιό της με πυρηνικές κεφαλές σε πάνω από 1.000 μέχρι το 2030.

Η προτεινόμενη από την Αμερική νέα πυρηνική βόμβα βαρύτητας, B61-13, θα απορρίπτεται από αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το stealth βομβαρδιστικό B-21 Raider, αξίας 692 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Το νέο όπλο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, ωστόσο,  ήδη τα γεράκια των Ρεπουμπλικανών έχουν στείλει τα πρώτα θετικά σήματα.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο: “η  B61-13 θα ενισχύσει την αποτροπή των κατά των αντιπάλων και τη διασφάλιση των συμμάχων και των εταίρων μας, παρέχοντας στον Πρόεδρο πρόσθετες επιλογές εναντίον ορισμένων δύσκολων στρατιωτικών στόχων μεγάλης έκτασης”.

Ο βοηθός υπουργός Άμυνας για τη διαστημική πολιτική John Plumb δεν αναφέρθηκε στην Κίνα ή τη Ρωσία, σημείωσε όμως: “Η σημερινή ανακοίνωση αντανακλά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και τις αυξανόμενες απειλές από πιθανούς αντιπάλους.

Το όπλο είναι η νεότερη εκδοχή της βόμβας βαρύτητας B61, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της αμερικανικής πυρηνικής αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Θα έχει μέγιστη ισχύ 360 κιλοτόνων – 24 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ των περίπου 15 κιλοτόνων της βόμβας που έπεσε στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Η παραγωγή ενός μικρού αριθμού βομβών B61-13 δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, καθώς άλλα θα αποσυρθούν.

B83: Ακόμη φονικότερη

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα περίπου 3.700 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 1.419 έχουν αναπτυχθεί.

Πάντως οι B61-13 δεν θα είναι οι πιο ισχυρές πυρηνικές βόμβες στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, καθώς θα έχουν λιγότερο από το ένα τρίτο της ισχύος του μεγαλύτερου πυρηνικού όπλου των ΗΠΑ – του B83 – το οποίο έχει απόδοση 1,2 μεγατόνων, 80 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να αποσύρει το B83 αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε αυτή την προσπάθεια.

naftemporiki.gr