Skip to main content

Ισραηλ: Τα cope cage στα τανκς ή πώς ένα drone 400 δολαρίων διαλύει ένα άρμα 2 εκατομμυρίων δολαρίων

Από την Ρωσία, στην Ουκρανία και τώρα στην Χαμάς

Τα ισραηλινά άρματα μάχης που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Γάζα φέρουν ένα περίεργο νέο είδος θωράκισης που αντικατοπτρίζει τη μεταβαλλόμενη φύση των συγκρούσεων, καθώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπορίου μετατρέπονται σε εξοπλισμό του πεδίου μάχης.

Οι φωτογραφίες των αρμάτων Merkava που τραβήχτηκαν την Κυριακή δείχνουν ότι ορισμένα από αυτά έχουν κάποιες περίεργες μεταλλικές οροφές προσαρτημένες στην κορυφή των πυροβόλων τους. Το Ισραήλ, όπως και η Ρωσία πριν από αυτό, και η Ουκρανία μετέπειτα, προφανώς χρησιμοποιεί τα λεγόμενα “cope cages.” (σσ: κλουβιά κάλυψης). Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια προσπάθεια άμυνας ενάντια σε drones που μεταφέρουν χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά.

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς πέταξαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξουδετερώσουν την ισραηλινή συνοριακή άμυνα κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης στην οποία έσφαξαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και πήραν περίπου 200 ομήρους.

Για τους Ουκρανούς, το βίντεο κλιπ με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χαμάς να καταστρέφει ένα ισραηλινό άρμα μάχης ρίχνοντας μια χειροβομβίδα ήταν μια ταινία που είχαν ξαναδεί.

Με μερικές εκατοντάδες δολάρια

Αντιμέτωποι με έναν εχθρό ανώτερο σε αριθμό στρατευμάτων και τεθωρακισμένων, οι Ουκρανοί πολεμιστές αντιστέκονται με τη βοήθεια μικροσκοπικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία, με μερικές εκατοντάδες δολάρια, μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτική γόμωση ικανή να καταστρέψει ένα ρωσικό άρμα αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV – ή ” First-Person View” είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένη κάμερα που επιτρέπει σε εξειδικευμένους χειριστές να τα κατευθύνουν στο στόχο τους με ακρίβεια. Πριν από τον πόλεμο, ένας έφηβος θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα έπαιρνε ένα τέτοιο αεροσκάφος ως δώρο για την Πρωτοχρονιά. Τώρα χρησιμοποιούνται ως ευέλικτα όπλα που μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

“Είναι δύσκολο να διαχειριστείς το συναίσθημα όταν ένας πιλότος drone χτυπάει ένα τανκ. Όλη η ομάδα , η διμοιρία είναι χαρούμενοι σαν μωρά. Οι μονάδες πεζικού πανηγυρίζουν “, έγραψε o  λοχίας Yegor Firsov, αναπληρωτής διοικητής μονάδας κρούσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ουκρανικού στρατού σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τα χαρακτηριστικά του

Ένα τυπικό FPV ζυγίζει έως και ένα κιλό, έχει τέσσερις μικρούς κινητήρες, μια μπαταρία, και μια κάμερα συνδεδεμένη ασύρματα με γυαλιά που φοράει ο πιλότος που το χειρίζεται εξ αποστάσεως. Μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 κιλά εκρηκτικά και να πλήξει έναν στόχο με ταχύτητα έως και 150 χιλιόμετρα την ώρα, εξηγεί ο Pavlo Tsybenko, αναπληρωτής διευθυντής της στρατιωτικής ακαδημίας Dronarium έξω από το Κίεβο.

Με υλικά από το…ΑliExpress

“Αυτό το drone κοστίζει έως 400 δολάρια και μπορεί να κατασκευαστεί οπουδήποτε. Εμείς φτιάξαμε το δικό μας χρησιμοποιώντας μικροτσίπ που εισήχθησαν από την Κίνα και άλλα υλικα που αγοράσαμε από το AliExpress. Το σκελετό από ανθρακονήματα το φτιάξαμε μόνοι μας. Και, ναι, οι μπαταρίες είναι από την Tesla. Ένα αυτοκίνητο έχει περίπου 1.100 μπαταρίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία αυτών των μικρών τύπων drones”, δήλωσε ο Tsybenko στο POLITICO σε πρόσφατη επίσκεψή του, δείχνοντας τα ειδικά κατασκευασμένα FPV drones που χρησιμοποιεί η ακαδημία για την εκπαίδευση μελλοντικών πιλότων drone.

“Είναι σχεδόν αδύνατο να το καταρρίψεις”, είπε. “Μόνο ένα δίχτυ μπορεί να τα παγιδεύσει”.

Τα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως όπλα στην επιτυχημένη εκστρατεία του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους αυτονομιστές. Η χρήση τους επεκτάθηκε ταχύτατα στον 20μηνο ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Tώρα οι Ουκρανοί ειδικοί και αξιωματούχοι πληροφοριών είναι πεπεισμένοι ότι Ρώσοι ειδικοί έχουν εκπαιδεύσει τη Χαμάς στην τέχνη του πολέμου με drone — αν και η Μόσχα το αρνείται.

naftemporiki.gr