Skip to main content

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Χαμάς- Στόχος να «σπάσει» η ροή χρήματος από το Ιράν

Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς συμμετέχουν σε συγκέντρωση για την 31η επέτειο από την ίδρυση της τρομοκρατικής ομάδας στην πόλη της Γάζας. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Το Ιράν υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν την προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς, ανακοινώνοντας νέο γύρο κυρώσεων κατά ατόμων και οργανώσεων που συνδέονται με την τρομοκρατική ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Οι νέες κυρώσεις υπογραμμίζουν τον ρόλο του Ιράν στην παροχή οικονομικής, υλικοτεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης στη Χαμάς, αναφέρει σε δήλωσή του το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις αφορούν στέλεχος της Χαμάς στο Ιράν και μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν).

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα στοχεύουν περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς και άτομα που διευκολύνουν την αποφυγή κυρώσεων από εταιρείες που συνδέονται με την οργάνωση.

Στόχος των κυρώσεων είναι επίσης οντότητα που εδρεύει στη Γάζα και, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, χρησιμεύσει ως αγωγός για την εισροή παράνομων κεφαλαίων από το Ιράν προς τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

«Η σημερινή δράση υπογραμμίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εξαρθρώσουν τα δίκτυα χρηματοδότησης της Χαμάς αναπτύσσοντας τις αρχές μας για τις αντιτρομοκρατικές κυρώσεις και συνεργαζόμενοι με τους παγκόσμιους εταίρους μας για να αρνηθούμε στη Χαμάς τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε ο τφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ουάλι Αντεγέμο.

Ειδικότερα, μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν είναι ο Khaled Qaddoumi, που εκτιμάται ότι λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Χαμάς και της ιρανικής κυβέρνησης και οι Ali Morshed Shirazi και Mostafa Mohammad Khani, αξιωματούχοι της δύναμης Qods του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που κατηγορούνται εκπαιδεύουν και βοηθούν τα μέλη της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού Bonyad Shahid, γνωστό και ως Martyrs Foundation. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ομάδα, η οποία συνδέεται με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, διοχετεύει εκατομμύρια δολάρια μέσω της φιλανθρωπικής ένωσης Al-Ansar που εδρεύει στη Γάζα για τις οικογένειες των μαχητών.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό