Skip to main content

Πόλεμος: Η ΕΕ δεν θα ζητήσει «κατάπαυση του πυρός», αλλά άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων»

Ένα παιδάκι απεγκλωβίζεται από συντρίμμια κτιρίου μετά από βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς της Γάζας – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Η ΕΕ πρόκειται να ζητήσει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύση» των βομβαρδισμών στη Γάζα ώστε να μπορέσουν να φτάσουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής.

Το επίσημο κείμενο θα εκδοθεί μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 μελών του μπλοκ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Πρόκειται για μέρες διαμάχης για τους όρους που θα χρησιμοποιηθούν, με έναν διπλωμάτη να λέει στον Guardian ότι ήταν μια εβδομάδα «δύσκολων συζητήσεων» για μια κατάσταση που όλοι συμφώνησαν ότι ήταν «φρικιαστική».

Φαίνεται πάντως πως τρία κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας προτίμησαν τη φράση «παράθυρα» (windows), και απέρριψαν ένα draft που περιελάμβανε τη φράση «ανθρωπιστική παύση», αλλά  πρότεινε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Θεωρούσαν θα υπονόμευε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.

Το κείμενο που θα κληθούν να υπογράψουν οι ηγέτες αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη σοβαρότερη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη. απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων».

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Live – Όλες οι εξελίξεις