Skip to main content

Unicef: «Κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση» τα νεκρά παιδιά στη Γάζα

Ένα μικρό αγόρι απομακρύνεται από κατεστραμμένο κτίριο στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός-2.360 νεκρά παιδιά στη Γάζα

Ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών παιδιών στη Γάζα είναι «απλά συγκλονιστικό», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της Unicef ​​για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καλώντας και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την παροχή βοήθειας στον θύλακα.

Όπως είπε η Αντέλ Κοντρ, ο αριθμός των νεκρών παιδιών είναι μια «κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση».

«Η δολοφονία και ο ακρωτηριασμός παιδιών, οι απαγωγές παιδιών, οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία και η άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. Η Unicef  απευθύνει επειγόντως έκκληση σε όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την ανθρωπιστική πρόσβαση και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους. Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται –ιδιαίτερα τα παιδιά– και πρέπει να καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να τους γλιτώσουν σε όλες τις περιστάσεις», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση σημείωσε ότι έχουν αναφερθεί 2.360 νεκρά παιδιά στη Γάζα και 5.364 τραυματισμοί λόγω των «ανελέητων επιθέσεων» από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικαλέστηκε πληροφορίες της, χωρίς να κατονομάσει πηγές.

Σημειώνεται ότι τον ίδιο απολογισμό έδωσε χθες η Χαμάς.

Η Unicef ανακοίνωσε επίσης ότι πάνω από 30 παιδιά από το Ισραήλ φέρεται να έχασαν τη ζωή τους και  δεκάδες παραμένουν αιχμάλωτα στη Λωρίδα της Γάζας, αφού πιάστηκαν όμηροι από τους μαχητές της Χαμάς.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό