Skip to main content

Ο ISIS καλεί μοναχικούς λύκους για επιθέσεις στην Ευρώπη

Από την τρομοκρατική επίθεση με όπλο, στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου βρήκαν τον θάνατο δύο Σουηδοί. Alexandros Michailidis / SOOC

Βίντεο μέσω προπαγανδιστικού καναλιού

Με βίντεο από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, που άφησε πίσω της δύο νεκρούς, ο ISIS κάλεσε, μέσω προπαγανδιστικού καναλιού, τους «μοναχικούς λύκους» να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η φλαμανδική εφημερίδας Het Laatste Nieuws, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της μέρος του βίντεο.

Το βίντεο, στην αρχή, δείχνει πλάνα με κατεστραμμένα κτίρια και πτώματα στη Γάζα και κάνει λόγο για «εγκλήματα των Εβραίων εναντίον των αδελφών μας».

Ακολουθεί το κάλεσμα για επιθέσεις στην Ευρώπη με πλάνα από την επίθεση στις Βρυξέλλες κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί. Προκειται για το βίντεο που δημοσίευσε ο ίδιος ο τζιχαντιστής τρομοκράτης Αμντεσλάμ Λασουέντ που πραγματοποίησε την επίθεση,  στο οποίο λέει ότι μόλις «πυροβόλησε» «τρεις Σουηδούς».

Η έκκληση για διάπραξη επιθέσεων στοχεύει ρητά τους Εβραίους. «Θα ζήσουν τη ζωή τους υπό  διαρκή φόβο, χωρίς να ξέρουν πότε θα έρθει η στιγμή της κρίσης» αναφέρεται.

Ειδικοί στην τρομοκρατία έχουν ήδη προειδοποιήσει, μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες, ότι τα βίντεο που αναρτήθηκαν από τον Λασουέντ  θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγανδιστικό υλικό. Κυρίως επειδή ο Λασουέντ αποκαλούσε τον εαυτό του στρατιώτη του ISIS, κάτι που του προσέδωσε τον χαρακτηρισμό του μάρτυρα στους κύκλους των εξτρεμιστών. «Έχουμε ήδη δει στο παρελθόν ότι η εξύμνηση των τρομοκρατικών πράξεων δίνει κίνητρο για άλλους», είπε στην Het Laatste Nieuws, η ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Bibi Van Ginkel της δεξαμενής σκέψης ICCT .