Skip to main content

Πού σκόνταψαν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς

Το Κατάρ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς - Τι ζητάει η τρομοκρατική οργάνωση

Η Χαμάς έχει προβεί στην απελευθέρωση συνολικών 4 ομήρων. Η πρώτη κίνηση έγινε με δύο Αμερικανίδες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ χθες ακολούθησε η απελευθέρωση δύο ηλικιωμένων γυναικών, οι οποίες και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Ισραήλ. 

Οι διαπραγματεύσεις με κύριο μεσολαβητή το Κατάρ, μία χώρα που διατηρεί στενότατους δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση (τη θεωρεί οργάνωση αντίστασης ), αλλά και θεωρείται σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επέμβασή του στη Γάζα και ενδεχομένως να αλλάξει ακόμη και τη μορφή της.

Γιατί οι ΗΠΑ ανέχονται τους δεσμούς Κατάρ και Τουρκίας με τη Χαμάς

Όπως μεταδίδει η WSJ οι διαπραγματεύσεις έφτασαν κάποια στιγμή σε αίτημα για απελευθέρωση μίας μεγάλης ομάδας 50 ομήρων, που είναι στα χέρια της Χαμάς. Ωστόσο «σκόνταψαν» στο αίτημα της εξτρεμιστικής οργάνωσης να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Γάζα.

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά την προοπτική αυτή. Αν και ανθρωπιστικές οργανώσεις σημειώνουν πως τα καύσιμα είναι αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων στον παλαιστινιακό θύλακα, το Ισραήλ φοβάται ότι η Χαμάς θα τα χρησιμοποιήσει ουσιαστικά για να ενισχύσει τη δική της φονική μηχανή.

Δεν είναι σαφές εάν θα προταθούν νέα ανταλλάγματα στην οργάνωση για τους 50 ομήρους.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από τo Naftemporiki.gr