Skip to main content

Η πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα σταματήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Ο ισραηλινός στρατός θα εντείνει τους βομβαρδισμούς τα επόμενα 24ωρα και μετά θα εισβάλει

Από το βράδυ της Παρασκευής έχει γίνει γνωστό ότι οι ΗΠΑ ασκούν παρασκηνιακά πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να καθυστερήσει τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Και τούτο, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τύχη των 212 ομήρων, που έχει στα χέρια της η Χαμάς, με το Κατάρ σε ρόλο μεσολαβητή.

Το Ισραήλ υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο να πείσουν τη Χαμάς απελευθερώσει ομήρους από τη Γάζα γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς. Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει και ενδεχομένως να αλλάξει τη μορφή της χερσαίας επέμβασής του, όπως αναφέρουν πηγές στο Bloomberg και το CNN.

Την Παρασκευή μία Αμερικανίδα μητέρα και η 19χρονη κόρη της από το Σικάγο αφέθηκαν ελεύθερες με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Οι ΗΠΑ πιέζουν το πλούσιο κράτος του Κόλπου, το οποίο φιλοξενεί ορισμένους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς, να κάνει πολύ περισσότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg.

Μεταξύ των 212 ομήρων είναι 20 παιδιά και έφηβοι και τουλάχιστον 20 άτομα άνω των 60 ετών.

Αριθμός ρεκόρ εφεδρικών στρατευμάτων έχουν κληθεί για να προετοιμαστούν για αυτό που το Ισραήλ αποκαλεί την επόμενη φάση της εκστρατείας. Αυτή δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Μία τσιμεντένια «ζούγκλα», ελεύθεροι σκοπευτές, παγίδες και ένας υπόγειος λαβύρινθος, δηλαδή τα τούνελ της Χαμάς, που το Ισραήλ αποκαλεί «το μετρό της Γάζας», καθιστούν τη χερσαία επέμβαση εξαιρετικά περίπλοκη. Διαβάστε εδώ για το σκηνικό κόλασης, που θα συναντήσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες όταν μπουν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας, ό,τι και να συμβεί με τους ομήρους, θα διαλύσουν τη Χαμάς σε μια επίδειξη δύναμης που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη. Διαφορετικά, υποστηρίζουν, το Ισραήλ θα θεωρείται αδύναμο από τους εχθρούς του, ειδικά εκείνους που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, επιβεβαίωσε ότι επίκειται χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και εκτίμησε ότι αυτή ίσως κρατήσει για μήνες. Ωστόσο, όπως είπε, θα είναι η τελευταία, εάν ο στρατός επιτύχει τον στόχο του, που είναι η εξάλειψη της Χαμάς.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία μας χερσαία επέμβαση στη Γάζα, για τον απλό λόγο ότι μετά από αυτήν δεν θα υπάρχει Χαμάς. Θα διαρκέσει έναν, δύο, τρεις μήνες, αλλά στο τέλος δεν θα υπάρχει Χαμάς» τόνισε από το κέντρο συντονισμού της Ισραηλινής Αεροπορίας στο Τελ Αβίβ.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το Naftemporiki.gr