Skip to main content

Το αδίστακτο «Κόμμα του Θεού»: Πόλεμος ή εκατομμύρια;

Τι ακριβώς είναι η Χεζμπολάχ-Τι την χωρίζει και τι την ενώνει με την Χαμάς

Η Χεζμπολάχ, θεωρείται πρωτεργάτης των επιθέσεων αυτοκτονίας με μαζικές απώλειες. Από την ίδρυσή της από μια ομάδα ριζοσπαστικών σιιτών κληρικών το 1982, η Οργάνωση έχει κατηγορηθεί για μεγάλες και αιματηρές πράξεις βίας στο Λίβανο, κατά του Ισραήλ αλλά και διεθνώς. Αλλά την ονομάζουν και Κόμμα του Θεού…

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ισλαμιστικά κινήματα στη Μέση Ανατολή. Με έδρα τον Λίβανο, διαθέτει μια ισχυρή στρατιωτική πτέρυγα αλλά και ένα πολιτικό κόμμα που ασκεί καθοριστική επιρροή μέσω τηλεοπτικών σταθμών και ενός εκτεταμένου δικτύου υπηρεσιών πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων κλινικών και σχολείων.

Οι εκτεταμένες επιχειρηματικές της δραστηριότητες νόμιμες και παράνομες, αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το ευρύ φάσμα εξεύρεσης πόρων και οι στενοί δεσμοί της με το Ιράν και τη Συρία  την βοήθησαν  να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων στα 40 χρόνια της ύπαρξής της.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις απαρχές της οργάνωσης και έκτοτε καθοδηγεί αποτελεσματικά αυτό που η Τεχεράνη θεωρεί ως βασικό αντιπρόσωπο.

Μέλη της στρατιωτικής της πτέρυγας έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν σιιτικές πολιτοφυλακές και στην Υεμένη για να βοηθήσουν τους αντάρτες Χούθι.

 Σε ρήξη με την Χαμάς αλλά και με κοινό «όραμα»

Η Χεζμπολάχ, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και ορισμένες άλλες χώρες, ελέγχει μεγάλο μέρος των σιιτικών περιοχών του Λιβάνου που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού: τη νότια Βηρυτό, το νότιο Λίβανο και την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής παράταξης Χαμάς δεν είναι πάντα καλές. Η Χαμάς είναι παρακλάδι του σουνιτικού κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ η ιδεολογική πηγή της Χεζμπολάχ είναι η ιρανική επανάσταση.

Οι δύο ομάδες ήρθαν σε ρήξη για τη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, όταν η Χαμάς αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Και οι δύο ωστόσο είναι αφοσιωμένοι στην καταστροφή του Ισραήλ και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων από αραβικά ή μουσουλμανικά κράτη.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για άμεση εμπλοκή, οι ειδικοί βλέπουν την επιρροή της Χεζμπολάχ στις φρικαλεότητες της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από 10 ημέρες.

” Ό,τι έγινε,ήταν βγαλμένο κατευθείαν από το εγχειρίδιο της Χεζμπολάχ”, δήλωσε ο Matthew Levitt, στο Washington Institute for Near East Policy.

Στρατός που μπορεί να φτάσει και τους 50.000 μαχητές

Η Χεζμπολάχ διαθέτει μια δύναμη 20.000 μαχητών, πολλοί από τους οποίους είναι άρτια εκπαιδευμένοι και καλά οπλισμένοι, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα με την πρόσκληση 30.000 εθελοντών, δήλωσε ο Ναβίντ Αχμέντ, ανεξάρτητος αναλυτής με έδρα τον Κόλπο που ειδικεύεται στη Χεζμπολάχ.

Πολλοί διοικητές της Χεζμπολάχ απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία σε μάχες στη Συρία, όπου η οργάνωση αναπτύχθηκε μαζικά για να ενισχύσει το καθεστώς του Άσαντ.

Οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία είναι πιθανό να αποσκοπούσαν στην παρεμπόδιση περαιτέρω προμηθειών που φθάνουν στη Χεζμπολάχ από το Ιράν.

 Οπλίζονται με κάθε τρόπο.

“Οπλίζονται με κάθε τρόπο. Έχουν αποθηκεύσει πυραύλους, βλήματα πυροβολικού … διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς ικανά να μεταφέρουν πλήρες ωφέλιμο φορτίο. Πρόκειται για μια  προηγμένη στρατιωτική οργάνωση μετά την εμπειρία της στη Συρία”, δήλωσε ο Ahmed.

Οι εντάσεις κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο είναι πολύ υψηλές. Υπήρξαν μέρες συγκρούσεων και υπήρξαν και θάνατοι.

Εάν οι ηγέτες της Χεζμπολάχ -ή μάλλον η Τεχεράνη- αποφασίσουν υπέρ της κλιμάκωσης των σημερινών εχθροπραξιών, χαμηλής κλίμακας, στα σύνορα με το Ισραήλ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αιματηρή και δύσκολη διμέτωπη σύγκρουση για το Ισραήλ κα -ενδεχομένως- σε μια περιφερειακή ανάφλεξη, καθώς θα εμπλακούν η Συρία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και άλλοι παράγοντες.

Έχει πολλά να χάσει

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ, αν και αφοσιωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ, έχει πολλά να χάσει αν διακινδυνεύσει μια ολοκληρωτική σύγκρουση, δεδομένων των πολιτικών και εκτεταμένων εμπορικών συμφερόντων της.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ εδώ και αρκετό καιρό επιδιώκει να προκαλέσει έναν σύντομο, περιορισμένο πόλεμο, και να αποφύγει οτιδήποτε μεγαλύτερο.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μοιραίου λανθασμένου υπολογισμού σε ένα τόσο τεταμένο περιβάλλον.

Ένας πρόσθετος παράγοντας ανάφλεξης είναι η ισχυρή αμερικανική δύναμη που κατευθύνεται τώρα στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία στάλθηκε με τη ρητή εντολή να εκφοβίσει τη Χεζμπολάχ και τους προστάτες της στην Τεχεράνη.

naftemporiki.gr

Top secret: Το σύμφωνο «μη πολέμου» μεταξύ Χεζμπολάχ – Ισραήλ