Skip to main content

Σούνακ: Προσεκτικός για την επίθεση στο νοσοκομείο, αλλά πιο υποστηρικτός από τον Μπάιντεν στο Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ. REUTERS/Ronen Zvulun

O πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αναλωθεί στην επιθυμία για εκδίκηση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ βρέθηκε στο Ισραήλ μία μέρα μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αν και εμφανίστηκε πιο προσεκτικός όσον αφορά την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας- ενώ ο Μπάιντεν υιοθέτησε την εκδοχή του Ισραήλ για τα γεγονότα- πολιτικά, ο Σούνακ στάθηκε πιο «σταθερά» δίπλα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Βέβαια προειδοποίησε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων- αν και ανέφερε «γνωρίζω ότι το Ισραήλ λαμβάνει κάθε προφύλαξη για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους σε άμεση αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς που επιδιώκουν να θέσουν σε κίνδυνο τους αμάχους»- και αναφέρθηκε στο διεθνές δίκαιο και τη σημασία της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, ο λόγος του απείχε αρκετά από την τοποθέτηση του Μπάιντεν, παρατηρεί το BBC, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρείχε στήριξη αλλά και μια σαφή προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αναλωθεί στην επιθυμία για εκδίκηση, προτρέποντας τη χώρα να μην κάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά προειδοποιώ το εξής: ενώ νιώθετε αυτή την οργή, μην αλώνεστε από αυτήν. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήμασταν έξαλλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ αναζητήσαμε δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε, κάναμε επίσης λάθη».

«Έχω πάρει αποφάσεις εν καιρώ πολέμου», συνέχισε. «Ξέρω ότι οι επιλογές δεν είναι ποτέ ξεκάθαρες ή εύκολες για την ηγεσία. Υπάρχει πάντα κόστος. Απαιτεί να είσαι προσεκτικός. Απαιτεί να κάνεις πολύ δύσκολες ερωτήσεις. Απαιτεί σαφήνεια σχετικά με τους στόχους και μια ειλικρινή αξιολόγηση για το αν θα πετύχεις το μονοπάτι που βαδίζεις αυτούς τους στόχους».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό