Skip to main content

Νετανιάχου: Στον άξονα του κακού Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ιράν

Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ως μια αναμέτρηση μεταξύ του καλού και του κακού, του νεωτερισμού και της βαρβαρότητας, λέγοντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και ο κόσμος αντιμετωπίζουν την «πιο σκοτεινή ώρα». «Η Χαμάς είναι οι σύγχρονοι Ναζί», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι μια μάχη του δυτικού πολιτισμού, η μάχη του ελεύθερου κόσμου, η μάχη για το μέλλον. Εδώ έχουμε δύο δυνάμεις. Ο ένας είναι ο άξονας του κακού, με επικεφαλής το Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και άλλων, που θέλουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή στον Μεσαίωνα, σε μια εποχή δουλείας και πολέμου, σκλαβιάς και αφανισμού. Και οι άλλες δυνάμεις –οι δυνάμεις της προόδου και της ανθρωπότητας– που θέλουν να ωθήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν κόσμο ειρήνης και ευημερίας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της επέκτασης αυτής της ειρήνης – και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή η ενέργεια. Πρέπει να αντισταθούμε και να κερδίσουμε. Πάνω από όλα πρέπει να νικήσουμε. Πρέπει να απελευθερώσουμε τους ομήρους», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς, προσθέτοντας ότι αν και θα υπάρξουν «σκαμπανεβάσματα», ο λαός του Ισραήλ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένος.

Σούνακ: Θέλουμε να κερδίσετε

Από την πλευρά του ο Σούνακ είπε ότι το Ισραήλ είχε περάσει κάτι που «καμία χώρα, κανένας λαός δεν πρέπει να υπομένει, και λιγότερο από όλους το Ισραήλ».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δικαίωμά του να κυνηγήσει τη Χαμάς».

Σε μια αναφορά στις ανησυχίες σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς, ο Σούνακ δήλωσε: «Τώρα ξέρω ότι παίρνετε κάθε προφύλαξη για να αποφύγετε να βλάψετε τους αμάχους, σε ευθεία αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς, που φαίνεται να βάζουν τους αμάχους σε κίνδυνο».

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι είναι θύματα της Χαμάς», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε επίσης τον Νετανιάχου για την υποστήριξή του στους Βρετανούς υπηκόους «που έχουν παγιδευτεί σε αυτή τη φρίκη», ενώ αναφέρθηκε στην έκρηξη της Τρίτης στο νοσοκομείο στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, αλλά απέφυγε να κάνει εκτιμήσει για το ποιος μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτήν. «Όλοι μας έχουμε συγκλονιστεί από τις σκηνές της έκρηξης στο νοσοκομείο», είπε.

Ο Σούνακ ευχαρίστησε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση για την απόφασή της να ανακοινώσει το άνοιγμα των ανθρωπιστικών οδών προς τη Γάζα και ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τη βοήθειά του προς την περιοχή. «Θέλουμε να κερδίσετε», κατέληξε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό