Skip to main content

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση Πολ

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργαζόταν στις μεταφορές όπλων σε ξένες δυνάμεις υπέβαλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για τον χειρισμό της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς από την κυβέρνηση Μπάιντεν, γράφει η Washington Post.

Πρόκειται για τον Τζόσουα Πολ, διευθυντή του Γραφείου Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χειρίζεται τις μεταφορές όπλων στο εξωτερικό.

Ο Πολ υποστήριξε πως δεν μπορεί να αντέξει να συνεχίσει σε μια δουλειά που, όπως είπε, συνέβαλε στους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αποκαλώντας την απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ως «παρορμητική αντίδραση».

«Αισθάνομαι απολύτως τη φρίκη αυτού που έκανε η Χαμάς και επομένως φοβάμαι την κλίμακα της πιθανής ισραηλινής απάντησης ή της συνεχιζόμενης ισραηλινής απάντησης», είπε ο Πολ και πρόσθεσε. «Αναγνωρίζω το δικαίωμα της ισραηλινής κυβέρνησης να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αμφισβητώ όμως πόσα παιδιά Παλαιστινίων πρέπει να πεθάνουν σε αυτή τη διαδικασία».

«Η παραίτηση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν μια ασυνήθιστη δημόσια επίδειξη διαφωνίας εντός του μηχανισμού εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπάιντεν και σηματοδοτεί ένα σπάνιο μέτρο εσωτερικής δυσφορίας για τη σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης στο Ισραήλ, τον στενότερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο Τζόσουα Πολ είχε διατελέσει περισσότερα από 11 χρόνια διευθυντής στην υπηρεσία που συντονίζει τις σχέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Κογκρέσο για τη στρατιωτική βοήθεια στο εξωτερικό.

Ο Πολ είπε ότι η ισχυρή στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως στη χώρα να κάνει ό,τι θέλει κατά της Γάζας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αμάχων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση Πολ, επικαλούμενο την πολιτική για μη συζήτηση θεμάτων που αφορούν το προσωπικό.