Skip to main content

Εκατόμβη σε νοσοκομείο στη Γάζα: «Έχουμε αποδείξεις» λέει το Ισραήλ – Το νέο βίντεο που δημοσίευσε

Εικόνα μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, 18/10/2023. Φωτ. REUTERS/Mohammed Al-Masri

Η Χαμάς και αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ - Ο ισραηλινός στρατός αποδίδει την έκρηξη σε ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ

Με βίντεο το οποίο προέρχεται από κάμερα του ισραηλινού δικτύου Channel 12, το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη για την τραγωδία στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μία από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, κάμερα του δικτύου στην περιοχή Netiv Ha’asara, κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας, κατέγραψε την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, λίγες στιγμές προτού σημειωθεί η έκρηξη στο νοσοκομείο, που επίσης καταγράφεται στα πλάνα.

«Για εκείνους που ακόμα διερωτώνται τι συνέβη στο νοσοκομείο Αλ- Αχλί στη Γάζα χθες βράδυ, εμείς έχουμε αποδείξεις» αναφέρει το Ισραήλ, δημοσιεύοντας το βίντεο στον λογαριασμό του κράτους στην πλατφόρμα Χ, τον οποίο διαχειρίζεται η ομάδα Ψηφιακής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από την έκρηξη στο νοσοκομείο, την οποία η Χαμάς αποδίδει σε ισραηλινό βομβαρδισμό, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 471 άνθρωποι.

Οι αλληλοκατηγορίες

Η Χαμάς και αξιωματούχοι της Παλαιστιανικής Αρχής επέρριψαν από την πρώτη στιγμή την ευθύνη στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή».

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για την επίθεση, την οποία και αποδίδει σε ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τι δείχνει ανάλυση των ΗΠΑ

Ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τις ΗΠΑ δείχνει ότι «το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε από την πλευρά της εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η αξιολόγηση βασίζεται σε αναλύσεις που έκαναν οι αμερικανικές αρχές από εναέριες εικόνες, υποκλοπές και πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας, Άντριεν Γουάτσον σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποιήθηκε «από την αντίπαλη πλευρά». Αργότερα ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι το σχόλιό του βασίζεται σε στοιχεία που του παρουσίασε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Βρετανία: «Να περιμένουμε τα στοιχεία»

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να περιμένει τα στοιχεία», αναφορικά με την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη καταλήξει βιαστικά σε συμπεράσματα.

Τι γνωρίζουμε για την έκρηξη στο νοσοκομείο Al Ahli Arab της Γάζας: Οι εκατοντάδες νεκροί, τα δεδομένα και η ευθύνη

Μετά την εκατόμβη νεκρών στο νοσοκομείο της Γάζας: Οι αντιδράσεις ΗΠΑ, Ευρώπης, Ιράν, Αράβων, Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας