Skip to main content

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ «αρνείται κατηγορηματικά» τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου- «Βαθιά θλιμμένος» ο Μπάιντεν

REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ περιπλέκεται πάρα πολύ από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

Το Ισραήλ «αρνείται κατηγορηματικά» την ευθύνη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί επιμένουν πως «δεν προκλήθηκε από αυτούς»

Οι αρχές στη Γάζα, το παλαιστινιακό έδαφος που διαχειρίζεται η μαχητική οργάνωση της Χαμάς, εκτιμούν ότι 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε στο νοσοκομείο. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του κατηγόρησε μια άλλη ομάδα, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Και οι δύο αρνήθηκαν την ευθύνη.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να φτάσει στο Ισραήλ αργότερα την Τετάρτη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να συζητήσει τα σχέδια του Ισραήλ με τους ηγέτες του.

Όμως η επίσκεψή του περιπλέκεται πάρα πολύ από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Ήδη η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιορδανία για συναντήσεις με Άραβες ηγέτες ακυρώθηκε από τους Ιορδανούς εν μέσω οργής για τους θανάτους στη Γάζα. Ο Κίρμπι είπε ότι ήταν «αμοιβαία απόφαση» να ακυρωθεί το ταξίδι στην Ιορδανία.

Διαβάστε εδώ πώς επηρεάζεται η επίσκεψη Μπάιντεν από τις δραματικές εξελίξεις .

«Αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» ο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, σε επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄ «αμέσως μόλις άκουσε την είδηση» και ότι ζήτησε από συνεργάτες του αρμόδιους για την εθνική ασφάλεια να «συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε».

Νωρίτερα, εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του. απέφυγε ωστόσο να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Ποιους θα συναντήσει στο Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει πρώτα μία «πολύ περιορισμένη διμερή συνάντηση» με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχει θα συναντηθεί με το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Στη συνέχεια «θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με Ισραηλινούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της Χαμάς».

Θα έχει επίσης συναντήσεις με οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα βρίσκονται όμηροι στα χέρια της Χαμάς.

Τέλος, ύστερα από μία σύντομη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο, θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό