Skip to main content

Χαμάς: Η «τεράστια απάτη, για να αποκοιμίσει το Ισραήλ»

Πώς έστηναν την επίθεση αθόρυβα και κάτω από την μύτη των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, οι μαχητές της Χαμάς ενεργοποίησαν τις κάμερες GoPros και τα κινητά τους τηλέφωνα και άρχισαν να μεταδίδουν ζωντανά τη φονικότερη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ .

Ήταν, τόσο από παλαιστινιακές όσο και από ισραηλινές μαρτυρίες, μια συγκλονιστική και απροσδόκητη νίκη της Χαμάς και ένα χτύπημα κατά των περιβόητων στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Η εξαιρετικά οργανωμένη επίθεση φαίνεται ότι στηνόταν κάτω από την μύτη του Ισραήλ και κατέδειξε την εξέλιξη της ικανότητας της Χαμάς να σχεδιάζει φονικές επιθέσεις.

Η εξόριστη πολιτική ηγεσία της Χαμάς δήλωσε σοκαρισμένη από την έλλειψη αντίστασης: “Στοχεύαμε να συλλάβουμε έναν μικρό αριθμό ομήρων και να επιστρέψουμε, αλλά ο στρατός κατέρρευσε μπροστά μας, τι έπρεπε να κάνουμε;”, δήλωσε ο Ali Barakeh, εκπρόσωπος της Χαμάς με έδρα τη Βηρυτό, σε συνέντευξή του στην Washington Post τη Δευτέρα.

“Ο ισραηλινός στρατός αποδείχτηκε χάρτινος τίγρης”, συνέχισε ο Barakeh, “και γι’ αυτό ο αριθμός των ομήρων και των ισραηλινών θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος”.

Ετοίμαζαν την εισβολή για τουλάχιστον δύο χρόνια

Η Miri Eisin, πρώην ανώτερος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού τουλάχιστον δύο ετών, περίοδο κατά την οποία  μεσολάβησαν  δύο συγκρούσεις μεταξύ των IDF και της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας μικρότερης μαχητικής ομάδας στη Γάζα. Η Χαμάς επικρίθηκε ότι έμεινε στο περιθώριο,  την ώρα που οι ηγέτες της PIJ εξοντώνονταν από ισραηλινά πλήγματα.

“Ήταν μέρος μιας τεράστιας απάτης, είπε η Eisin, “για να αποκοιμίσει το Ισραήλ “.

Την ίδια ώρα η Χαμάς συγκέντρωνε πληροφορίες και ανέπτυσσε αθόρυβα τις δυνατότητές της.

LIVE: Η Γάζα περιμένει βοήθεια, το blame game συνεχίζεται

Η εμφανής πληροφόρηση των μαχητών για την κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές του Ισραήλ,  θα μπορούσε να προέρχεται εν μέρει από τους χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που διέσχιζαν τα ισραηλινά σύνορα σε καθημερινή βάση, για να εργαστούν δήλωσε η Eisin.

Κατείχαν  αρχεία δεδομένων σχετικά με τα εδάφη και τους οικισμούς

“Αυτοί που επιτέθηκαν στο Ισραήλ δεν είναι τρομοκρατικές ομάδες, αλλά μια ταξιαρχία κομάντος που ανήκει σε έναν μεγάλο στρατό, ο οποίος αριθμεί δεκάδες χιλιάδες, και που οικοδομήθηκε με την πάροδο του χρόνου με κονδύλια που προορίζονταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς”, δήλωσε ο Meir Ben Shabbat, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους μαχητές κατείχαν “αρχεία δεδομένων σχετικά με τα εδάφη και τους οικισμούς στους οποίους έκαναν επιδρομές”.

Σε  υπόμνημά του προς όλο το προσωπικό, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο Ρόνεν Μπαρ, διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία πρόβλεψης της επίθεσης: “Η ευθύνη είναι δική μου”, έγραψε ο Μπαρ.”Παρά μια σειρά ενεργειών που εκτελέσαμε, δυστυχώς … δεν είχαμε ικανή θωράκιση ώστε να αποτρέψουμε την επίθεση”.

Ήρθαν προετοιμασμένοι, με τρόφιμα, πυρομαχικά, ιατρική συνδρομή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari. “Δεν σκόπευαν να μείνουν στην περιοχή μόνο για λίγες ώρες”.

naftemporiki.gr