Skip to main content

Ράφα: 21 νεκροί από νέα έκρηξη σε καταυλισμό εκτοπισμένων οικογενειών

REUTERS

Τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς είναι γυναίκες

Είκοσι ένας Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από νέα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή δυτικά της Ράφα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν ως στόχο σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, ανέφεραν γιατροί και κάτοικοι.

Τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς είναι γυναίκες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αξιωματούχοι από τον τομέα της υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα της Χαμάς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κληθείς να σχολιάσει σχετικά σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στα αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει καπνό να υψώνεται πάνω από το τέμενος Taiba στη δυτική Ράφα.

Το συγκεκριμένο τέμενος βρίσκεται στο Tal as Sultan και απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον καταυλισμό όπου είχαν σκοτωθεί οι 46 άνθρωποι κατά την αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Κυριακής.

Ο Μουχάμαντ Αλ Μουγάιρ, στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι από αυτό το «πλήγμα των κατοχικών (δυνάμεων) με στόχο τις σκηνές εκτοπισμένων στα δυτικά της Ράφα». Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».

Τανκς στο κέντρο της Ράφα

Ως γνωστό, το μεσημέρι της Τρίτης ισραηλινά άρματα μάχης πρωθήθηκαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στην πόλη αυτή που εισέρχεταιο στην τρίτη εβδομάδα της.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

REUTERS/Hatem Khaled

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στα περίχωρα και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Τις τελευταίες ημέρες ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή της Ζουρούμπ.

Τηλεκατευθυνόμενα οχήματα

Αυτόπτες μάρτυρες στην κεντρική Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως επιχείρησε στη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος του Φιλαντέλφι Κόριντορ που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο “στη βάση πληροφοριών των υπηρεσιών πληροφοριών που δείχνουν παρουσία τρομοκρατικών στόχων”.

Ισραηλινοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα και εντόπισαν αεραγωγούς σηράγγων, όπλα και υποδομές των μαχητών, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.