Skip to main content

Ισραήλ: Ζημιές από έκρηξη στον φράχτη των συνόρων με Λίβανο – Αναφορές για διείσδυση μελών της Χεζμπολάχ

Ισραηλινοί στρατιώτες κάνουν περιπολία στο χωριό Metula, στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, 12 Οκτωβρίου 2023. REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι σαρώνει την περιοχή για πιθανούς υπόπτους που διείσδυσαν στη χώρα

Αυξάνεται η ένταση στα σύνορα ΙσραήλΛιβάνου. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera, μέλη της Χεζμπολάχ ανατίναξαν τμήμα του φράχτη στα σύνορα και διείσδυσαν στο Ισραήλ.

Κατά την ίδια πηγή, τα Ηνωμένα Έθνη στο νότιο Λίβανο κάλεσαν το προσωπικό τους στην περιοχή να μεταφερθεί σε καταφύγια.

Λίγο νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι έκρηξη προκάλεσε μικρές ζημιές σε τμήμα του φράχτη στα σύνορα με τον Λίβανο, κοντά στο κιμπούτς Χανίτα. Κατά την ίδια πηγή, τα στρατεύματα απαντούν με πυρά πυροβολικού προς τον Λίβανο.

Συναγερμός που προειδοποιεί για ενδεχόμενη εισβολή ηχεί στη περιοχή. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι σαρώνει την περιοχή για πιθανούς υπόπτους που διείσδυσαν στη χώρα. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα.

Το χωριό Χανίτα βρίσκεται απέναντι από τη λιβανική κοινότητα Άαλμα ελ Χαέμπ, 500 μέτρα από τα σύνορα με τον Λίβανο. Πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας έκαναν λόγο για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον φυλακίου του λιβανέζικου στρατού στον νότιο Λίβανο.

Χεζμπολάχ: Δηλώνει «έτοιμη» να συμβάλλει στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, την ώρα που η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός κήρυξε ορισμένες περιοχές στην ισραηλινή πόλη Μετούλα «κλειστή στρατιωτική ζώνη», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που επικαλείται το Times of Israel. Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, η κλειστή στρατιωτική ζώνη ισχύει μόνο για τμήματα της πόλης που είναι κοντά στον φράχτη των συνόρων με τον Λίβανο. Παράλληλα, έγινε έκκληση προς τους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί, να μην επιστρέψουν.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η ένοπλη ομάδα είναι «έτοιμη» και θα «συμβάλλει» στον πόλεμο σύμφωνα με το δικό της σχέδιο, «όταν έρθει η ώρα».