Skip to main content

To Ισραήλ αγνόησε προειδοποιήσεις της Αιγύπτου ότι η Χαμάς σχεδίαζε μεγάλη επίθεση

REUTERS/Ammar Awad

«Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα εκραγεί και μάλιστα πολύ σύντομα» - Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ισραήλ

Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η Χαμάς σχεδίαζε μεγάλη επίθεση, 10 ημέρες πριν την εκδήλωσή της, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Associated Press.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα εκραγεί και μάλιστα πολύ σύντομα, και η επίθεση θα ήταν μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν τις προειδοποιήσεις μας», δήλωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει «ευαίσθητες πληροφορίες» με τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το Associated Press.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί ήταν προσηλωμένοι στην ένταση στη Δυτική Όχθη και δεν θεωρούσαν τη Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, ως απειλή. Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ωστόσο, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη.

Διαψεύδει ο Νετανιάχου

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, χαρακτήρισε fake news τις αναφορές ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ είχε προειδοποιήσει προ 10 ημερών τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για μια «ασυνήθιστη, τρομερή επιχείρηση». Σύμφωνα με τους Times of Israel, το Γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «δεν έχει μιλήσει ούτε συναντήθηκε με τον Αμπάς Καμέλ από τον σχηματισμό της κυβέρνησης απευθείας». «Αυτά είναι εντελώς fake news» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ, στο μεταξύ, διέψευσε αναφορές για προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου να πραγματοποιήσουν ανταλλαγή αιχμαλώτων που θα απελευθέρωνε τις Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, με αντάλλαγμα 36 Παλαιστίνιους  που κρατούνται στο Ισραήλ.