Skip to main content

Μακρόν: Η σταθερότητα στο Κόσοβο διέρχεται από την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Συνάντηση με την πρόεδρο του Κοσόβου και τον πρόεδρο της Σερβίας- Καλεί σε αποκλιμάκωση.

Συνάντηση με την την πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Γρανάδα.

Η συνάντηση έρχεται καθώς έχουν αυξηθεί εκ νέου οι εντάσεις, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ μιας βαριά ένοπλης ομάδας Σέρβων και των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κατά την συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο και υπογράμμισε ότι ο μόνος δυνατός δρόμος για την επίτευξη μίας μόνιμης σταθερότητας στην περιοχή διέρχεται από την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, τάχθηκε επίσης υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και της ταχείας διενέργεια νέων εκλογών στο βορρά του Κοσόβου.

Η κατάσταση στο Κόσοβο αν και έχει ηρεμήσει για την ώρα, ανησυχεί τους ειδικούς σε θέματα άμυνας. Όπως τονίζουν, η κατάσταση στην περιοχή θυμίζει πυριτιδαποθήκη και η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλεπάλληλες εκρήξεις.

Επίσκεψη Μακρόν στην Αλβανία

Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο πρόεδρος Μακρόν θα επισκεφθεί την Αλβανία στις 16 και 17 Οκτωβρίου, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2014 με στόχο την συμφιλίωση και την συνεργασία των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων καθώς και εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχουν δρομολογηθεί ενέργειες στους τομείς των υποδομών, της ακαδημαϊκής συνεργασίας καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ