Skip to main content

Βρετανία: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, κινητοποιήσεις γιατρών και μηχανοδηγών

EPA/NEIL HALL

Με προσωπικό ασφαλείας τα ξενοδοχεία, ακυρώσεις δρομολογίων στον σιδηρόδρομο.

Παραλύει από απεργίες η Βρετανία, σε διάφορους κλάδους, από την Υγεία έως τους σιδηροδρόμους και ενώ το Συνέδριο των Συντηρητικών είναι σε εξέλιξη στο Μάντσεστερ.

Γιατροί και νοσηλευτές απεργούν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, προσλήψεις και μισθολογικές αυξήσεις. Έτσι τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, οριακά όπως τα Χριστούγεννα. Η κατάσταση θα συνεχιστεί επί 3 ημέρες «και θα επαναληφθεί», εκτός εάν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία με την κυβέρνηση Σούνακ.

Απεργούν όμως και οι μηχανοδηγοί, και έτσι αναμένεται να κλείσει σχεδόν όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι μηχανοδηγοί σε 16 εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων θα κατέβουν σε επίσχεση εργασίας στον τελευταίο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων του συνδικάτου Aslef σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας.

Ο σταθμός του King’s Cross στο Λονδίνο EPA/NEIL HALL

Οι επιβάτες έχουν προειδοποιηθεί  για «σοβαρή αναστάτωση», με ακυρώσεις όλων των δρομολογίων από ορισμένες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των Avanti West Coast, TransPennine Express και Southeastern – και εξαιρετικά περιορισμένα δρομολόγια αλλού.

Οι πιο περιορισμένες διακοπές των δρομολογίων θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, καθώς πολλές εταιρείες προχωρούν σε μειωμένα δρομολόγια ή σύντομες ακυρώσεις δρομολογίων για να ανταπεξέλθουν στην απαγόρευση των συνδικάτων στους οδηγούς να εργάζονται υπερωρίες, η οποία ισχύει μέχρι την Παρασκευή.

REUTERS/Hannah McKay

Ωστόσο, οι επιβάτες στο Λονδίνο γλίτωσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο μετρό του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα, αφού το συνδικάτο RMT ακύρωσε δύο ημέρες απεργιών που είχε προκηρύξει στο πλαίσιο χωριστής διαμάχης με τη διοίκηση.