Skip to main content

Παρίσι: Πανικός με τους κοριούς, «είναι παντού»

Οι κοριοί φαίνεται να έχουν διεισδύσει σε κάθε γωνιά της καθημερινής ζωής των Γάλλων.

Συνεχίζεται ο πανικός με την επιδρομή κοριών στο Παρίσι, μόλις 10 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Κοριοί: χειρότεροι κι από βαμπίρ», «Κοριοί! Τι ψύχωση!»… από την Libération μέχρι την Parisien-Aujourd’hui-en-France, τα παράσιτα καταλαμβάνουν πλέον τους πρώτους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, το CNN κάνει λόγο για «γενικευμένη επιδημία κοριών» σε όλη τη χώρα.

Τα μικροσκοπικά παράσιτα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε όλη την πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από την «διακριτική» παρουσία τους σε κινηματογράφους, ενώ πλέον εντοπίζονται ξεκάθαρα και στο μετρό και τον σιδηρόδρομο.

https://twitter.com/jeannertz/status/1708754314213118292

Τρομοκρατημένοι οι επιβάτες του τρένου μοιράστηκαν βίντεο με τα έντομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συστήνοντας στους ταξιδιώτες να προσέξουν πολύ πριν καθίσουν ή αφήσουν υφασμάτινες τσάντες στα καθίσματα. Ένα άτομο είπε στους ακολούθους του ότι οι επιβάτες «πανικοβλήθηκαν» όταν συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν κοριοί στο βαγόνι του τρένου και δεν μπορούσαν να κατέβουν μέχρι τον επόμενο σταθμό.

Η αλήθεια είναι πως το Παρίσι δεν φημίζεται για την καθαριότητά του. Αλλά στην αρχή του φθινοπώρου, οι κοριοί φαίνεται να έχουν διεισδύσει σε κάθε γωνιά της καθημερινής ζωής. Στις συζητήσεις στα καφέ, στο παρισινό μετρό, όπου κανείς πλέον δεν εκπλήσσεται αν δει τον διπλανό του να επιθεωρεί το κάθισμα πριν καθίσει. «Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν σταματάω να ξύνομαι. Αυτήν την στιγμή, έχω την εντύπωση ότι έχω παντού», λέει μία επιβάτιδα της Γραμμής 11 στην φίλη της που ξεσπάει στα γέλια.

Τουλάχιστον δύο σχολεία της νότιας Γαλλίας μολύνθηκαν και χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά. Στην βόρεια Γαλλία, μονάδα Επειγόντων νοσοκομείου χρειάστηκε να μεταφερθεί για μία μέρα μετά την ανακάλυψη εστιών κοριών.

Επιβάτες ζητούν απολύμανση και επιθεωρήσεις

Έπειτα από απαίτηση των επιβατών, SNCF και RATP, οι διαχειρίστριες εταιρείες του μετρό και του σιδηροδρόμου, χρειάστηκε να επέμβουν επανειλημμένως για να επιθεωρήσουν τους συρμούς και να καθησυχάσουν.

«Όλα τα υλικά μας περνούν συστηματικά από βαθύ καθαρισμό (…) Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε κανένα περιστατικό κοριών…», είτε πρόκειται για το μετρό, το RER, το τραμ ή τα λεωφορεία, ανακοίνωνε στα τέλη του Σεπτεμβρίου η RATP.

Δύο εταιρείες απεντόμωσης με τις οποίες ήρθε σε επαφή το AFP δηλώνουν ότι έχουν κατακλυσθεί από αιτήματα ιδιωτών ή επαγγελματιών του τουριστικού τομέα που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η αρνητική διαφήμιση λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των κλήσεων που δεχόμαστε αυτήν την στιγμή αφορούν κοριούς, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πανικοβληθεί», εξηγεί ο Σιλβέν της Hygiène Services solutions. Αυτή την στιγμή, «οι άνθρωποι μας τηλεφωνούν μόλις τσιμπηθούν από έντομο που μπορεί να είναι οτιδήποτε, κουνούπι, αράχνη…», λέει ο Σαμ της Expert Hygiène.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόση ανησυχία είναι διότι «το πρόβλημα αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής θέσης, πλούσιους και φτωχούς», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ, ιατρικός παρασιτολόγος και εντομολόγος των νοσοκομείων της Νίκαιας. «Βέβαια, οι κοριοί δεν είναι φορείς ασθενειών, αλλά «εξαντλούν σωματικά και νευρικά».

Οσο για την εξάπλωσή τους στην Γαλλία, «είναι μια πραγματικότητα δύσκολο να την αρνηθείς. Εδώ και πέντε με επτά χρόνια, είμαστε μάρτυρες μιας γεωμετρικής αύξησης των εστιών μόλυνσης», λέει ο ειδικός.

Οι κοριοί αποτελούν πράγματι απειλή, ωστόσο ο κίνδυνος είναι περισσότερο ψυχολογικός παρά φυσικός. Ο κοριός Cimex lectularis μπορεί να είναι αποκρουστικός, αλλά απ’ όσο είναι γνωστό δεν μεταδίδει ασθένειες. Η πραγματική ζημιά προκαλείται στη ψυχική υγεία του ανθρώπου, καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να δημιουργήσει δυσφορία και εμμονές.

Οι πρώτοι που επλήγησαν από την μάστιγα αυτή, οι αγγλοσαξωνικές χώρες, όπως η Αυστραλία, την ώρα που φιλοξενούσε τους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, και οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μια δεκαπενταετία, όπου έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης.

Συγκριτικά, «υστερούμε πολύ σε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθυσμού των κοριών», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ που επισημαίνει καθυστερήσεις.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, CBS