Skip to main content

Ουκρανία: Απειλεί με κατάληψη και άλλων εδαφών ο Μεντβέντεφ – Στην Οδησσό ο Μπορέλ

Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

«Η νίκη θα είναι δική μας. Και περισσότερες νέες περιοχές θα ενταχθούν στη Ρωσία», τόνισε ο Μεντβέντεφ

Η Ρωσία θα καταλάβει περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με φόντο τη συμπλήρωση ενός έτους από την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών.

Σε ανάρτησή του, ο Μεντβέντεφ, υπ’ αριθμόν δύο στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας και ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταστροφή του ναζιστικού καθεστώτος στο Κίεβο και την απελευθέρωση των αρχικά ρωσικών εδαφών από τα χέρια του εχθρού».

«Η νίκη θα είναι δική μας. Και περισσότερες νέες περιοχές θα ενταχθούν στη Ρωσία», τόνισε.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τις πληγείσες από τον πόλεμο προσαρτηθείσες ουκρανικές επαρχίες.

Έναν χρόνο πριν, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πούτιν είχε υπογράψει τα έγγραφα με τα οποία οι ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα προσαρτήθηκαν στη Ρωσία.

Η σημερινή μέρα, 30ή Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε «Ημέρα της Επανένωσης» από τον Πούτιν. Οι προσαρτήσεις καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπορέλ στην Οδησσό

Στο μεταξύ, αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό πραγματοποίησε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βλέπει από πρώτο χέρι τις ζημιές που προκάλεσαν ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πόλη – λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης και ο Καθεδρικός της Μεταμόρφωσης υπέστησαν σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς τον Ιούλιο. Οι λιμενικές υποδομές – κρίσιμης σημασίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών – έχουν επίσης πληγεί από ρωσικές επιθέσεις.

Κατά την επίσκεψή του στον Καθεδρικό της Μεταμόρφωσης, ο Μπορέλ χαρακτήρισε «βάρβαρη» τη ρωσική επίθεση στην πόλη.

«Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», τόνισε ο Μπορέλ, δείχνοντας ερείπια που βρίσκονταν πίσω του.

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την παράνομη προσάρτηση από την Μόσχα τεσσάρων επαρχιών στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία στον σκληρό πόλεμο που διεξάγει για να ανακαταλάβει αυτές τις επαρχίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω στρατιωτική, οικονομική, πολιτική και διπλωματική στήριξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA