Skip to main content

Αζερμπαϊτζάν: Νεκρός στρατιώτης στα σύνορα – Αρνείται κάθε εμπλοκή η Αρμενία

REUTERS/David Ghahramanyan

Η Αρμενία ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση με τους πρόσφυγες που φθάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε από σκοπευτή που είχε στήσει ενέδρα από τις θέσεις των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, με το Γερεβάν να διαψεύδει πως υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή της Αρμενίας.

«Ο στρατιώτης σκοτώθηκε το απόγευμα» στην περιοχή του Κελμπατζάρ (…) από το χωριό Κουτ στην Αρμενία και «μονάδες των αζερικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ανταποδοτικά μέτρα», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά της η Αρμενία αρνήθηκε κάθε ανάμιξη, με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας να δηλώνει στην εφαρμογή Telegram πως η «δήλωση» σύμφωνα με την οποία «αρμενικές μονάδες άνοιξαν πυρ εναντίον αζερικών θέσεων» (…) «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Μετά τη νίκη-αστραπή του Μπακού την περασμένη εβδομάδα και τη συνθηκολόγηση των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο θύλακας ανακοίνωσε προχθές, Πέμπτη, τη διάλυση, την 1η Ιανουαρίου του 2024, όλων των θεσμών του.

Συνολικά, σχεδόν 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τη στρατιωτική επίθεση του Μπακού. Στις μάχες σκοτώθηκαν περίπου 200 στρατιώτες από κάθε στρατόπεδο.

Η αποσχισθείσα από το Αζερμπαϊτζάν περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σήμερα σχεδόν πλήρως εγκαταλειμμένη από τους κατοίκους της, που έφυγαν μαζικά προς την Αρμενία φοβούμενοι αντίποινα από το Αζερμπαϊτζάν.

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τους πρόσφυγες ζητεί η Αρμενία

Η Αρμενία ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση με τους πρόσφυγες που φθάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφότου το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο της περιοχής την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε σήμερα το γραφείο της πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους που ανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Αρτσάχ πριν από τρεις δεκαετίες έπειτα από μια αιματηρή σύγκρουση που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Αρμενία αφότου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακτήσει τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Αρμενία έχει ζητήσει από την Ε.Ε. προσωρινά καταλύματα και ιατρικές προμήθειες, ανέφερε σε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως η Ρώμη εργάζεται για την προώθηση της σταθεροποίησης στην περιοχή ευνοώντας τον διάλογο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως η Ιταλία ενεργοποίησε άμεσα το σύστημα πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας τη διαδικασία εντοπισμού αγαθών προς στήριξη του πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και τα οποία βρίσκονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας και ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εξέφρασε η χώρα.

Γαλλία: Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε σε αποστολή του ΟΗΕ μόνο μετά την έξοδο των Αρμενίων

Η Γαλλία εξέφρασε τη λύπης για το ότι το Αζερμπαϊτζάν συγκατατέθηκε σε μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο μετά την έξοδο περισσότερων από 100.000 Αρμενίων.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο Οργανισμός συμφώνησαν για την αποστολή, αυτό το Σαββατοκύριακο, αποστολής η οποία θα αποτιμήσει κυρίως τις ανθρωπιστικές ανάγκες, για πρώτη φορά «εδώ και περίπου 30 χρόνια».

«Η Γαλλία σημειώνει την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή μιας αποστολής ανθρωπιστικής αποτίμησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

«Παρατηρεί πως το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να επιτρέψει την περιορισμένη αυτή πρόσβαση, μόνο αφού 100.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να διαφύγουν στην Αρμενία υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP