Skip to main content

Λιβύη: 3.845 οι νεκροί, αλλά «ο αριθμός θα αυξάνεται σταθερά»

REUTERS/Zohra Bensemra

Ο αριθμός αυτός, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα πτώματα που έχουν βρεθεί και θαφτεί, δεν είναι ακόμη οριστικός.

Οι πλημμύρες που προκάλεσε πριν από σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο στη Λιβύη η καταιγίδα Daniel, που πέρασε πρώτα από τη χώρα μας με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.800 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου οι λιβυκές αρχές στα ανατολικά.

Τα ορμητικά νερά που κατέστρεψαν την πόλη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.845 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν νέο προσωρινό απολογισμό των νεκρών που ανακοίνωσε «σήμερα το απόγευμα» ο Μοχάμεντ Ελτζάρχ, εκπρόσωπος της επιτροπής που συστάθηκε από την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.

Ο αριθμός αυτός, ο οποίος, όπως είπε, περιλαμβάνει μόνο τα πτώματα που θάφτηκαν και καταμετρήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, «πρόκειται να αυξάνεται κάθε μέρα», είπε.

Λιβύη: Διεθνής διάσκεψη για την ισοπεδωμένη Ντέρνα

Εξήγησε ότι τα πτώματα που θάφτηκαν βιαστικά από τους κατοίκους τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Περισσότεροι από 10.000 αγνοούμενοι

Είπε ότι οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων που θάφτηκαν χωρίς ταυτότητα, καθώς και των αγνοουμένων, οι οποίοι ανέρχονται σε περισσότερους από 10.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών και των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Κάλεσε τους κατοίκους να αναφέρουν τους αγνοούμενους σε δύο γραφεία που έχει δημιουργήσει ο εισαγγελέας στη Ντέρνα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πτωμάτων κάτω από τα ερείπια ή στη θάλασσα. Τουλάχιστον εννέα ξένες ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν.

Η καταιγίδα Ντάνιελ έπληξε τη Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων στις μεσογειακές ακτές, προκαλώντας την κατάρρευση δύο φραγμάτων και προκαλώντας μια πλημμύρα που έμοιαζε με τσουνάμι και παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της.

Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πηγή: Le Figaro