Skip to main content

Η Ουκρανία θέλει πίσω τον δήμαρχο της Χερσώνας- Εξαφανίστηκε πριν από ένα χρόνο

Facebook/Kherson City Military Administration

Η Χερσώνα κατελήφθη από τη Ρωσία τον Μάρτιο και στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Νοέμβριο.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να πάρει από τη Ρωσία τον αιχμάλωτο δήμαρχο της Χερσώνας, ο οποίος είναι εξαφανισμένος για πάνω από ένα χρόνο.

Ο Ίχορ Κολιχαγιέφ ήταν ο δήμαρχος της Χερσώνας, στη  νοτιοανατολική Ουκρανία. Η Χερσώνα κατελήφθη από τη Ρωσία τον Μάρτιο και στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Νοέμβριο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Kyiv Post, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Άντρι Γιουσόφ αναφέρθηκε στην εξαφάνιση του Κολιχαγιέφ, κάνοντας λόγο για ένα «πολίτη που κρατείται παράνομα από τους κατακτητές». Όπως είπε, ο Κολιχαγιέφ κρατείται από τη Ρωσία μετά την εξαφάνισή του πέρυσι και γίνεται προσπάθεια από το Κίεβο για να αφεθεί ελεύθερος.

Η δήλωση του Γιουσόφ αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι ο Κολιχαγιέφ κρατείται στη Ρωσία, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα. Ο Γιουσόφ δεν είπε πάντως πού κρατείται ο Κολιχαγιέφ ή πόσο καιρό γνωρίζει η Ουκρανία ότι βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων. Ανέφερε μόνο ότι η Ουκρανία γνωρίζει εδώ και «πολύ καιρό».

Ο γιος του Κολιχαγιέφ ανέφερε επίσης αυτόν τον μήνα ότι ο Ερυθρός Σταυρός του αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει καταγράψει το όνομα του πατέρα του ως κρατούμενο, ανέφερε η Kyiv Post.

Η Ουκρανία έχει καταφέρει να πάρει πίσω ορισμένους στρατιώτες και στρατιωτικούς από τη Ρωσία μέσω συμφωνιών ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά ο Γιουσόφ εξήγησε ότι η περίπτωση του Κολιχαγιέφ είναι διαφορετική γιατί πρόκειται για πολίτη. Επομένως είναι δύσκολο να πούμε ποιες θα ήταν οι συνθήκες που θα οδηγούσαν στην απελευθέρωσή του, ανέφερε.

Παράλληλα,δεν θέλησε να σχολιάσει εάν η Ρωσία είχε εντοπίσει αιχμαλώτους που βρίσκονται υπό κράτηση στην Ουκρανία και θα μπορούσε να τους ανταλλάξει με τον Κολιχαγιέφ. «Οι άμαχοι πολίτες δεν είναι ταμείο ανταλλαγής. Το στρατιωτικό προσωπικό δεν ανταλλάσσεται με πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Γιουσόφ.

Σε άλλες του δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, ο Γιούσοφ είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι αρνείται να επιστρέψει πολλούς Ουκρανούς κρατούμενους, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, ούτε καν αυτούς που κρατούνται ορισμένων με ψεύτικες κατηγορίες. Η Ουκρανία «έχει να κάνει με ένα κράτος που συχνά αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τις Συμβάσεις της Γενεύης».