Skip to main content

Βόρεια Μακεδονία: Κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής, δωρεά της Ελλάδας και του καθηγητή Κ. Νικολαΐδη

Υπουργός Υγείας , Φ. Μετζίτιθέλω να ευχαριστήσω την Πρέσβη της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό για τη συμβολή τους στη βελτίωση του συστήματος υγείας μας».

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του Κέντρου Εμβρυϊκής Ιατρικής που λειτουργεί πλέον στην Πανεπιστημιακή Κλινική Γυναικολογίας και Μαιευτικής Σκοπίων. Πρόκειται για δωρεά της Ελλάδας και του καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστη και ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Φατμίρ Μετζίτι, ο οποίος επισήμανε ότι με τη λειτουργία του Κέντρου αυτού σημειώθηκε άλλη μία πρόοδος στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας της χώρας.

«Το νέο τμήμα της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Κλινικής, εξοπλισμένο με σύγχρονες συσκευές διαγνωστικής και εμβρυϊκής θεραπείας, θα επιτρέψει τον πρώιμο έλεγχο των εγκύων, πράγμα που, από την άλλη, σημαίνει μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της εμβρυϊκής ιατρικής σε αυτή την κλινική, έχουμε σημαντική πτώση στον αριθμό των θνησιγενών τοκετών, που στο μέλλον, με τη βοήθεια αυτού του κέντρου, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση ακόμη πιο πειστικά», τόνισε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βήμα στο σύστημα υγείας μας, για το οποίο σημαντική είναι η υποστήριξη και η συνεργασία των Ελλήνων φίλων μας, του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και του Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής, με τη βοήθεια του οποίου υλοποιούμε το πρόγραμμα εμβρυϊκής ιατρικής. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω την Πρέσβη της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό για τη συμβολή τους στη βελτίωση του συστήματος υγείας μας».

Η Διευθύντρια της κλινικής, Βικτόρια Γιοβάνοφσκα, ανέφερε ότι η κλινική αυτή συνιστά το κεντρικό μαιευτήριο, αλλά και το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κέντρο διάγνωσης παθολογικών καταστάσεων σε εγκύους στη χώρα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα κέντρο όπου θα εκπαιδεύονται όλοι οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες από τη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, εκφράζω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και προς τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη».

Η Πρόεδρος του Ένωσης Εμβρυϊκής Ιατρική της Βόρειας Μακεδονίας, ‘Ανα Ντάνεβα-Μάρκοβα δήλωσε ότι ελπίζει ότι με τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, με τον οποίο ξεκίνησαν αυτό το πρόγραμμα, θα συνεχίσουν την ανάπτυξη και βελτίωση της εμβρυϊκής ιατρικής στη χώρα εδώ και στο μέλλον.

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών, ενώ την ικανοποίησή της για την εκδήλωση εξέφρασε και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου.