Skip to main content

Τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, θα υποδεχθεί ο Μακρόν στο Παρίσι

Η συνάντηση μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ σχεδιάζει ένα ταξίδι υψηλού προφίλ στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Στάρμερ πρόκειται να συναντήσει τον Μακρόν στα Ηλύσια τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Μαζί του στο ταξίδι του θα είναι η νέα του επιτελάρχης Σου Γκρέι (είναι εκείνη που έκανε την έρευνα για τα κορονο-πάρτι Τζόνσον), η Σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, και ο Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

Εάν επιβεβαιωθεί, το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ταξιδέψει στη Γαλλία για τη δική του επίσημη επίσκεψη αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Μια διμερής σύνοδος κορυφής με τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα αποτελούσε ένα σημαντικό άλμα δημοσίων σχέσεων για τον Στάρμερ, ο οποίος επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός, με το Εργατικό Κόμμα να προηγείται 18 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και με τις γενικές εκλογές να πλησιάζουν το επόμενο έτος.

Ωστόσο, το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει τον Στάρμερ θα εξοργίσει ορισμένους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης των Τόρις Ρίσι Σουνάκ έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο, οδηγώντας μια μεγάλη υπουργική αντιπροσωπεία στο Παρίσι για τη δική του αγγλογαλλική σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

Πάντως, προηγούμενοι ηγέτες της βρετανικής αντιπολίτευσης έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Λονδίνο το 2009. Ο Τόνι Μπλερ ανέπτυξε στενή σχέση με τον Μπιλ Κλίντον και την ομάδα του πριν γίνει πρωθυπουργός το 1997.

Με πληροφορίες από Politico