Skip to main content

Ισραήλ: Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης της Ερυθραίας

Φωτ. REUTERS/Moti Milrod

Στο νοσοκομείο Ιτσίλοφ μεταφέρθηκαν 38 τραυματίες, 10 εκ των οποίων φέρουν τραύματα από σφαίρες

Τους 100 υπερβαίνουν οι τραυματίες από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης της Ερυθραίας και αντιπάλων του προέδρου Ισάιας Αφουέρκι.

Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε βόμβες κρότου-λάμψης για να σταματήσει τις ταραχές, την ώρα που κάποιοι από τους διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ερυθραίας χτυπούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με γκλομπ.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 114 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων σε περίπου 30 αστυνομικούς.

Στο νοσοκομείο Ιτσίλοφ μεταφέρθηκαν 38 τραυματίες, 10 εκ των οποίων φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 39 ύποπτοι επειδή «επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και εκτόξευαν πέτρες». Ορισμένοι είχαν επάνω τους «όπλα, γκαζάκια και πιστόλια τέιζερ».

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε η πρεσβεία της Ερυθραίας για να γιορτάσει την Ημέρα της Επανάστασης, δηλαδή την επέτειο της έναρξης του πολέμου της ανεξαρτησίας από την Αιθιοπία, το 1961.

Ο Αφουέρκι κυβερνά την Ερυθραία αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1993. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνησή του για την καταστολή που εφαρμόζει. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση της έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον λόγο αυτόν.

Στο Ισραήλ ζουν σήμερα περίπου 25.500 Ερυθραίοι που έχουν ζητήσει άσυλο, σύμφωνα με την οργάνωση για τους πρόσφυγες Assaf.