Skip to main content

Μακελειό στο Τζάκσονβιλ: Ο δράστης με τα ρατσιστικά μανιφέστα είχε νόμιμα όπλα

REUTERS/Malcom Jackson

Το προφίλ του δράστη.

Ο δράστης του μακελειού στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, που σκότωσε τρεις Αφροαμερικανούς σε κατάστημα, είχε αγοράσει νόμιμα τα όπλα που είχε στην κατοχή του και δεν είχε ποινικό μητρώο, ανακοίνωσε την Κυριακή η τοπική αστυνομία.

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης κατέγραψαν τον δράστη να πυροβολεί την Άντζελα Μισέλ Καρ, μια 52χρονη γυναίκα, στο αυτοκίνητό της έξω από το κατάστημα. Στη συνέχεια αυτός εισήλθε στο Dollar General όπου πυροβόλησε και σκότωσε τον 19χρονο Ανόλτ Τζόζεφ Λαγκέρ Τζούνιορ και τον 29χρονο Τζέραλντ ΝτεΣον Γκάλιον. Φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε καλύψει το πρόσωπό του με μάσκα. Έφερε ένα πιστόλι και ένα επιθετικό τουφέκι, πάνω στο οποίο είχε ζωγραφίσει σβάστικες.

Το προφίλ του δράστη

Πρόκειται για τον 21χρονο λευκό  Ράιαν Κρίστοφερ Πάλμετερ, ο οποίος ζούσε με τους γονείς του σε προάστιο της πόλης Τζάκσονβιλ.Υπήρχε μόνο μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία που είχε καταθέσει ο αδελφός του στο παρελθόν.

Επίσης, σύμφωνα με τον σερίφη Τ.Κ. Γουότερς, ο Πάλμετερ είχε κρατηθεί το 2017 για μικρό χρονικό διάστημα με βάση νομοθεσία της Φλόριντα που προβλέπει ότι ένα άτομο «μπορεί να μεταφερθεί σε ίδρυμα για εξέταση παρά τη θέλησή του» σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κρίση ψυχικής υγείας.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στο κατάστημα Dollar General, αυτοκτόνησε Είχε αφήσει πίσω του διαθήκη και ένα σημείωμα αυτοκτονίας το οποίο βρήκε ο πατέρας του.

Ρατσιστικά κίνητρα

Το κίνητρο της επίθεσης ήταν το φυλετικό μίσος. Οι αρχές έχουν επισημάνει ότι έχει αφήσει πολλά μανιφέστα για τα μέσα ενημέρωσης, τους γονείς του και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα οποία αναφέρει το μίσος του για τους Αφροαμερικανούς.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχικά ο Πάλμετερ προσπάθησε να εισέλθει στο πανεπιστήμιο Edward Waters, όπου ιστορικά φοιτούν πολλοί Αφροαμερικανοί. Όμως μέλος της ασφάλειας του πανεπιστημίου τον έδιωξε όταν αρνήθηκε να του δείξει ταυτότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ