Skip to main content

Αϊτή: Οι συμμορίες που σκορπούν τον τρόμο, οι ομάδες αυτοάμυνας και το δράμα των εκτοπισμένων

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Πάνω από 2.400 νεκροί από τις αρχές του έτους μέχρι τις 15 Αυγούστου - Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κουβαλώντας τους ηλικιωμένους στις πλάτες

Πάνω από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη δράση των συμμοριών που σπέρνουν τον τρόμο στην Αϊτή, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Η Αϊτή είναι βυθισμένη εδώ και χρόνια σε βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, καθώς και κρίση στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που έχει ενισχύσει την επικράτηση των συμμοριών. Οι ένοπλες συμμορίες εκτιμάται ότι ελέγχουν περίπου το 80% της αϊτινής πρωτεύουσας.

Διαμαρτυρία κατοίκων έξω από στρατιωτική βάση για τη δράση των συμμοριών (REUTERS/Ralph Tedy Erol)

«Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Αυγούστου της φετινής χρονιάς, τουλάχιστον 2.439 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 902 έχουν τραυματισθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ραβίνα Σαμντασάνι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Οι κινήσεις «λαϊκής δικαιοσύνης» και οι ομάδες αυτοάμυνας

Σε απάντηση στη συνεχιζόμενη βία των συμμοριών και στη γενικευμένη ανασφάλεια, υπήρξε αύξηση των κινήσεων «λαϊκής δικαιοσύνης» και ομάδων αυτοάμυνας.

«Από τις 24 Απριλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, περισσότερα από 350 άτομα λιντσαρίστηκαν από τον τοπικό πληθυσμό και ομάδες αυτοάμυνας. Μεταξύ των φονευθέντων περιλαμβάνονται 310 ύποπτοι ως μέλη συμμοριών, 46 μέλη του κοινού και ένας αστυνομικός», υπογράμμισε η Σαμσαντάνι.

Μπροστά στο κύμα της βίας, το οποίο εντάθηκε περαιτέρω από τις 11 ως τις 15 Αυγούστου, ο Φόλκερ Τουρκ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητάει να ληφθούν επειγόντως μέτρα μετά την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπέρ μιας πολυεθνούς δύναμης που δεν θα σχηματισθεί από τον ΟΗΕ και θα βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Αϊτής πρέπει να προστατευθούν και τα βάσανά του να μειωθούν», υπογράμμισε ο Φόλκερ Τουρκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα το Φεβρουάριο.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κουβαλώντας τους ηλικιωμένους στις πλάτες

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Από την Τρίτη, χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την Καρφούρ-Φέιγ, συνοικία στρατηγικής σημασίας για τις συμμορίες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πάμφτωχης χώρας η οποία παραμένει αντιμέτωπη με μείζονα κρίση ασφαλείας. Στις επιθέσεις, που εξαπολύει συμμορία με επικεφαλής τον Ρενέλ Ντεστινά –γνωστό επίσης ως Τι Λαπλί, καταζητούμενο από το FBI–, λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν σπίτια. Κάποια από τα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά αυτομάτων.

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Σύμφωνα με τον Τζέρι Τσάντλερ, γενικό διευθυντή της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας, από την αρχή της εβδομάδας, οι επιθέσεις προκάλεσαν τη φυγή 5.000 και πλέον κατοίκων. Έφυγαν από την Καρφούρ-Φέιγ με τα πόδια, με μοτοσικλέτες ή στοιβαγμένοι μέσα σε αυτοκίνητα, κάποιοι φορτωμένοι σακούλες και βαλίτσες, άλλοι με στρώματα στις οροφές των αυτοκινήτων τους. Σύμφωνα με τον Τζέρι Τσάντλερ, ανάμεσά τους είναι «γυναίκες, παιδιά, γέροντες».

Εκατοντάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε σχολεία (REUTERS/Ralph Tedy Erol)

Οι χιλιάδες εκτοπισμένοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σχολεία και σε αθλητικό κέντρο, άλλοι στον δρόμο, έστησαν πρόχειρα σκηνές. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως άρχισαν να διανέμουν ζεστά γεύματα και πόσιμο νερό στους πληγέντες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP