Skip to main content

«Η Ρωσία ρισκάρει πόλεμο με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα»

Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Προειδοποιήσεις του πρώην ανώτατου διοικητή στην Ευρώπη -Το ΝΑΤΟ, συνέχισε, "δεν παράσχει τόσα όπλα και χρήματα για την Ουκρανία, μόνο και μόνο για να παρακολουθεί τη Ρωσία να στραγγαλίζει την οικονομία της με έναν παράνομο αποκλεισμό".

Ορατός είναι ο κίνδυνος, η Μόσχα να προκαλέσει έναν απευθείας πόλεμο με το ΝΑΤΟ παρεμποδίζοντας πλοία σε διεθνή ύδατα και επιδιώκοντας να επιβάλει οικονομικό στραγγαλισμό στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο πρώην ναύαρχος των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων της Συμμαχίας στην ήπειρο μεταξύ 2009 και 2013, δήλωσε στο POLITICO ότι οι κλιμακώσεις στη θάλασσα – συμπεριλαμβανομένης της επιβίβασης σε τουρκικό πλοίο την Κυριακή – θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους εταίρους του Κιέβου να παρέμβουν για να αποτρέψουν τον ακρωτηριασμό της οικονομίας της Ουκρανίας.

“Οι ενέργειες της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν έναν πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης σε έναν πόλεμο στη θάλασσα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Σταυρίδης. Το ΝΑΤΟ, συνέχισε, “δεν παράσχει τόσα όπλα και χρήματα για την Ουκρανία, μόνο και μόνο για να παρακολουθεί τη Ρωσία να στραγγαλίζει την οικονομία της με έναν παράνομο αποκλεισμό”.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές στο Şükrü Okan, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αναγνώρισε ως τουρκικό.

Κατόπιν ρωσικές δυνάμεις ανέβηκαν στο πλοίο για επιθεώρηση, προτου του επιτρέψουν να αποπλεύσει

Το περιστατικό συνέβη στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας.

Ο Σταυρίδης κατηγόρησε την τακτική αυτή ως “ισοδύναμη με πειρατεία”.

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικά προειδοποιητικά πυρά και «ρεσάλτο» σε φορτηγό πλοίο

“Αν η Ρωσία αρχίσει να κατάσχει πλοία ή προσπαθεί να τα εκφοβίσει, θεωρώ πιθανό ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει υποστηρίζοντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη ναυτιλία”, δήλωσε.

Η Συμμαχία θα μπορούσε να προστατεύσει τα πλοία που πηγαίνουν από και προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού “με μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ  και ενδεχομένως πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σε συνοδεία”.

Οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν κλιμακωθεί δραματικά από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε μονομερώς από την συμφωνία του ΟΗΕ για τα σιτηρά τον Ιούλιο και προειδοποίησε ότι τα πλοία που ταξιδεύουν προς τα ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι.

Σε απάντηση, η Ουκρανία στοχοποίησε τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας με επίθεση με drone σε ένα δεξαμενόπλοιο ενώ κήρυξε τα ύδατα γύρω από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα “περιοχή πολεμικού κινδύνου” από τις 23 Αυγούστου.

naftemporiki.gr