Skip to main content

Πιονγιάνγκ: Ο Αμερικανός στρατιώτης που μπήκε στη Β. Κορέα «ήθελε να φύγει λόγω ρατσισμού στον στρατό»

Γιατί συνιστά ευκαιρία για το καθεστώς Κιμ η παραμονή του στη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ που πέρασε τον περασμένο μήνα την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, υπό άγνωστες συνθήκες, και βρέθηκε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, τράπηκε σε φυγή γιατί ήθελε να βρει καταφύγιο από την «απάνθρωπη κακομεταχείριση και τις φυλετικές διακρίσεις» στον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ.

Ο 23χρονος άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρειο Κορέα αφού πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό άγνωστες συνθήκες στις 18 Ιουλίου. Προτού περάσει τα σύνορα, βρισκόταν για δύο μήνες στη φυλακή στη Νότια Κορέα, για κατηγορίες για επίθεση. Αποφυλακίστηκε στις 10 Ιουλίου. Υποτίθεται ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει πειθαρχικές διαδικασίες, αλλά κατάφερε να φύγει από το αεροδρόμιο και να συμμετάσχει σε ξενάγηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Τράβις Κινγκ ομολόγησε ότι είχε αποφασίσει να έρθει στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας καθώς έτρεφε άσχημα συναισθήματα ενάντια στην απάνθρωπη κακομεταχείριση και τις φυλετικές διακρίσεις εντός του αμερικανικού στρατού», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA την Τετάρτη, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας- Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας. «Εξέφρασε επίσης την προθυμία του να αναζητήσει άσυλο στη ΛΔΚ ή σε τρίτη χώρα, λέγοντας ότι ήταν απογοητευμένος από τις ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία».

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κινγκ «κρατείται υπό έλεγχο» από στρατιώτες του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας.

Στην πρώτη της αντίδραση η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, που είναι τα πρώτα δημόσια σχόλια της Πιονγκγιάνγκ για την υπόθεση. Προηγουμένως είχε απλά επιβεβαιώσει ότι ο 23χρονος βρίσκεται υπό κράτηση στη χώρα.

Αν και τα σχόλια του Κινγκ δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή, η κράτησή του στη Βόρεια Κορέα συνιστά μία ευκαιρία για το καθεστώς.

  • «Η διέλευση του Κινγκ στη Βόρεια Κορέα δίνει μια ευκαιρία στο καθεστώς Κιμ με διάφορους τρόπους, ο πρώτος από τους οποίους είναι, φυσικά, η δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την απελευθέρωσή του», όπως δήλωσε ο Σου Κιμ, ειδικός της εταιρείας συμβούλων LMI και πρώην αναλυτής της CIA.
  • «Είναι επίσης μια ευκαιρία για την προπαγάνδα του καθεστώτος να πει τα δικά της – να περιστρέψει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να επικρίνει τις ΗΠΑ και να εκφράσει τη βαθιά ριζωμένη εχθρότητα της Πιονγκγιάνγκ προς την Ουάσιγκτον», δημοσιεύοντας δηλώσεις που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της ότι οι ΗΠΑ είναι ένας διεφθαρμένος αντίπαλος που θέλει να εισβάλει στον Βορρά.