Skip to main content

Β. Κορέα: Επιβεβαίωσε την κράτηση του Αμερικανού στρατιώτη

Πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό άγνωστες συνθήκες στις 18 Ιουλίου.

Την κράτηση του Τράβις Κινγκ επιβεβαίωσε η Βόρεια Κορέα, αποκρινόμενη στα αιτήματα του ΟΗΕ για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Αμερικανός στρατιώτης, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος  άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρειο Κορέα αφού πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό άγνωστες συνθήκες στις 18 Ιουλίου. Προτού περάσει τα σύνορα, βρισκόταν για δύο μήνες στη φυλακή στη Νότια Κορέα, για κατηγορίες για επίθεση. Αποφυλακίστηκε στις 10 Ιουλίου. Υποτίθεται ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει πειθαρχικές διαδικασίες, αλλά κατάφερε να αφήσει το αεροδρόμιο και να συμμετάσχει σε ξενάγηση στην περιοδεία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Ανακοινώνοντας την εξέλιξη, η διοίκηση του ΟΗΕ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απάντηση που έλαβε από την Πιονγκγιάνγκ. Όπως ανέφερε, «δεν θέλει να παρέμβει στις προσπάθειες που γίνονται για να τον φέρουν στο σπίτι».

Βέβαια, όπως σημειώνει το BBC, το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε ενημέρωση για την κατάσταση του νεαρού Αμερικανού θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαχειρίζεται την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη και την κοινή περιοχή ασφαλείας (JSA) αναζητούσε πληροφορίες για τον Τράβις Κινγκ χρησιμοποιώντας την απευθείας τηλεφωνική γραμμή του προς τον στρατό της Βόρειας Κορέας στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας.

Οι Βορειοκορεάτες είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει το αίτημα του ΟΗΕ, αλλά είναι η πρώτη φορά που
απάντησαν, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αμεριανός στρατιώτης βρίσκεται υπό κράτηση.