Skip to main content

Ρωσία: Έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στο Νταγκεστάν- 35 νεκροί

Russian Emergencies Ministry in the Republic of Dagestan/Handout via REUTERS

3 παιδιά μεταξύ των νεκρών- Στους 80 οι τραυματίες.

Πυρκαγιά και έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη νότια περιφέρεια Νταγκεστάν της Ρωσίας άφησε τουλάχιστον  35 νεκρούς, ανάμεσά τους τρία παιδιά, και δεκάδες τραυματίες.

Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων στην άκρη του δρόμου στον αυτοκινητόδρομο στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, το βράδυ της Δευτέρας και προκάλεσε εκρήξεις που εξαπλώθηκαν στο πρατήριο βενζίνης, δήλωσαν αξιωματούχοι νωρίτερα την Τρίτη.

«Είναι σαν να έχει γίνει πόλεμος εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε περίπου 80, ορισμένοι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην περιοχή έχει αποσταλεί ένα αεροσκάφος για να μεταφέρει τους σοβαρά τραυματίες στη Μόσχα, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 21:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε στο Telegram ο Σεργκέι Μέλικοφ, περιφερειάρχης του Νταγκεστάν. «Τα αίτια και ο τύπος της έκρηξης αναζητούνται», είπε.

Αν και οι αιτίες της καταστροφής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, τα δυστυχήματα και οι πυρκαγιές αυτού του είδους είναι κάτι συνηθισμένο στη Ρωσία. Συχνά οφείλονται σε παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας ή στην κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκε η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια μέσω Telegram, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χώρο όπου βρίσκονταν σταθμευμένα αυτοκίνητα προτού εξαπλωθεί στο πρατήριο. «Μετά την έκρηξη, όλα έπεσαν στα κεφάλια μας, δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα πια», φέρεται να είπε.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που διευκρίνισε πως επιτόπου επιχειρούν 260 πυροσβέστες.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν πάνω από τρεισήμισι ώρες για να σβήσουν τη φωτιά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δήλωση της ρωσικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης.