Skip to main content

“Any Wear, Anywhere?”- Η πρώτη κήρυξη πολέμου στις βαλίτσες

Γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο  απαγόρευσης ορισμένων τύπων αποσκευών

Αειφόρος τουρισμός: «Εξορθολογισμένες» διακοπές, που κηρύσσουν τον πόλεμο στις ασφυκτικά γεμάτες βαλίτσες, κόντρα στο «παγκόσμιο» μοτίβο του “κουβαλάμε όλη την ντουλάπα μας”, στο ταξίδι

Τι κερδίζουμε; Το πασιφανές. Ελαφρύτερα αεροπλάνα, που σημαίνει μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Και το λιγότερο πασιφανές. Προστατεύουμε  παραδοσιακές πόλεις, από την φθορά που προκαλούν οι τροχήλατες βαλίτσες.

Σε ορισμένους προορισμούς εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο  απαγόρευσης ορισμένων τύπων αποσκευών.

Λύσεις που προτείνονται:

Στην Ιαπωνία

Σε μια τολμηρή κίνηση η Japan Airlines εγκαινίασε πρόσφατα ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δίνει στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τη δυνατότητα να νοικιάζουν ρούχα για τη διαμονή τους στη χώρα εκ των προτέρων – εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να κουβαλούν βαλίτσες και να φορτώνουν το αεροπλάνο.

Το πρόγραμμα “Any Wear, Anywhere?”, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επιβάτες που κατευθύνονται στην Ιαπωνία να μπορούν να να μεταφέρουν ελάχιστες αποσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαχείριση λιγότερων αποσκευών, καθώς και να μειώσει το βάρος του αεροπλάνου.

Μόλις οι ταξιδιώτες φθάσουν στο Τόκιο, την Οσάκα ή τη Φουκουόκα, τα ρούχα, προσαρμοσμένα σε διάφορα μεγέθη και στυλ παραδίδονται στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι επισκέπτες.

Στις Άλπεις

Οι διακοπές για χειμερινά σπορ είναι επί μακρόν η κύρια κατηγορία ταξιδιών που προϋποθέτουν υπερμεγέθεις αποσκευές, Τώρα ωστόσο, η οπτική αλλάζει.

Για να αντιμετωπιστεί ο όγκος  – αλλά και να μειωθεί η ανάγκη των ταξιδιωτών να επενδύσουν σε αθλητικό εξοπλισμό υψηλής αξίας – τα θέρετρα των Άλπεων δίνουν επίσης έμφαση στην ενοικίαση

Κάθε νέο αντικείμενο που κατασκευάζεται παράγει αποτύπωμα άνθρακα, οπότε είναι πολύ καλύτερο αυτό το αντικείμενο να χρησιμοποιείται από πολλούς, και αν χρειαστεί να επισκευάζεται. Εξάλλου συμφέρει και από πλευράς κόστους.

Στο Ντουμπρόβνικ

Ενώ η Βενετία ήταν ο πρώτος προορισμός που συζήτησε το ενδεχόμενο απαγόρευσης των τροχήλατων βαλιτσών, για να διατηρήσει σε καλύτερη κατάσταση τους υπερπλήρεις από τουρίστες δρόμους, το Ντουμπρόβνικ μετέτρεψε το επιχείρημα σε πράξη – συνιστώντας πλέον στους επισκέπτες να τις αφήνουν στο σπίτι ή να τοις κρατούν στο χέρι.

Όχι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο υπερτουρισμός έχει προκαλέσει την οργή των ντόπιων που ζουν στην πόλη της Αδριατικής, κάτι που οδήγησε το Γραφείο Τουρισμού της πόλης να αναλάβει δράση.

Με ένα βίντεο, το Ντουμπρόβνικ καθοδηγεί τους επισκέπτες πώςνα μην καταστρέφουν τα ιστορικά πλακόστρωτα δρομάκια.

Στην Ανατολική Αφρική

Τα καταφύγια σαφάρι σε εθνικά πάρκα στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα, συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να κουβαλούν σακίδια.

“Συμβουλεύουμε πάντα τους πελάτες μας που κάνουν σαφάρι να χρησιμοποιούν ελαφριές χειραποσκευές, για διάφορους λόγους”, δήλωσε η Kathy Boate, διευθύνουσα σύμβουλος του Cartology Travel, ενός εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου πολυτελών ταξιδιών.

“Δεν υπάρχουν μόνο αυστηροί περιορισμοί βάρους στα αεροπλάνα αλλά πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ελαφριά αεροσκάφη όπου δεν επιτρέπονται βαλίτσες, απλώς και μόνο γιατί δεν χωράνε στο χώρο αποσκευών, λέει. Ετσι κι αλλιώς δεν χρειάζονται πολλά ρούχα κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι. Τα ποιοτικά καταλύματα παρέχουν  είδη υγιεινής και πετσέτες, αντηλιακό και εντομοαπωθητικό, ώστε εξαρχής να μην χρειάζεται οι ταξιδιώτες να τα μεταφέρουν μαζί τους.

nafftemporiki.gr