Skip to main content

Ισπανία: Το καταλανικό Junts θα υποστηρίξει τον Σάντσεθ, με το αζημίωτο

REUTERS/Juan Medina

Αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία της Καταλωνίας, σε αντάλλαγμα για την στήριξη στον Σάντσεθ

Με την Ισπανία να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ακυβερνησίας και τον Πέδρο Σάντσεθ να αναζητά συμμαχίες, το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts θα παίξει κομβικό ρόλο, αλλά με το αζημίωτο.

Θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που δημιούργησαν οι εκλογές για να προωθήσει την αυτονομία της Καταλωνίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Junts per Catalunya, Ζίρντι Τουρούλ.

Ένα δημοψήφισμα και μία πολιτική αμνηστία αποτελούν κλειδί για την επίλυση του πολιτικού θέματος της Καταλωνίας, είπε σε συνέντευξή του στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο RAC 1.

Το καταλανικό κόμμα έχει αποκλείσει εκ προοιμίου το ενδεχόμενο να υποστηρίξει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που ήρθε πρώτο στις χθεσινές εκλογές, στην δική του προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με το ακροδεξιό Vox.

Για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Σάντσεθ θα πρέπει να πείσει το Junts, που έχει επτά βουλευτές, να απέχει. Αυτό δεν πρόκειται να είναι εύκολο, δεδομένου ότι τα στελέχη του Junts αισθάνονται ότι προδόθηκαν από τον Σάντσεθ μετά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, όταν αυτός σύναψε συμμαχία με το PP για να εμποδίσει τον υποψήφιό τους να γίνει δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Η Μίριαμ Νογιέρας, βουλευτής του Junts, δήλωσε αργά την Κυριακή ότι το κόμμα θα απαιτήσει την επιστροφή του εξόριστου Κάρλες Πουιτζντεμόν, του πρώην προέδρου της Καταλονίας που ζει στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία το 2017. Η ομάδα θα ζητήσει επίσης δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, είπε.

Πηγές: Reuters, El Pais, Bloomberg

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Ξεκινούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, «επτάψυχος» ο Σάντσεθ