Skip to main content

Λάουτερμπαχ: Δεν άντεξε τις διακοπές εν μέσω καύσωνα στην Ιταλία, και η Ρώμη «παρεξηγήθηκε»

Αντιδράσεις σε tweet του υπ. Υγείας της Γερμανίας, που εκτιμά ότι, λόγω καύσωνα, η νότια Ευρώπη «δεν έχει μέλλον» ως τουριστικός προορισμός.

Μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, προβεβλημένο στέλεχος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), αποφάσισε φέτος να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ιταλία. Ως εδώ τίποτα το παράξενο. Φτάνοντας όμως στις 13 Ιουλίου στη Γένοβα, με τελικό προορισμό την Τοσκάνη, έπεσε πάνω σε ένα αφόρητο κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε μία μάλλον αυθόρμητη αντίδραση ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής και θεωρείται ιδιαίτερα σχολαστικός σε θέματα υγείας και ευεξίας, διεμήνυσε μέσω Twitter ότι «είναι εντυπωσιακό αυτό το κύμα καύσωνα. Αν συνεχίσουμε έτσι, μακροπρόθεσμα δεν θα έχουν μέλλον αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί. Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον Νότο της Ευρώπης. Τέλος εποχής».

Προς επιβεβαίωση, ο Λάουτερμπαχ παρέθετε έναν μετεωρολογικό χάρτη με επίκαιρες προβλέψεις για θερμοκρασίες 48 βαθμών Κελσίου στη Σικελία και τη Σαρδηνία, αλλά και «κόκκινες ζώνες» με υψηλές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ιταλία, την Ελλάδα, τη γαλλική Κυανή Ακτή και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Η Ιταλία θέλει τουρισμό «365 μέρες τον χρόνο»

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) μετέφερε το μήνυμα Λάουτερμπαχ στο ιταλικό υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ένα εμπεριστατωμένο σχόλιο. Λίγο αργότερα απάντησε η ίδια η υπουργός Ντανιέλα Σαντανκέ, αρχικά με διακριτικές αιχμές: «Ευχαριστώ τον Γερμανό υπουργό Υγείας που επέλεξε για τις διακοπές του την Ιταλία, που άλλωστε ήταν πάντα ο πιο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός για τους συμπατριώτες του. Ασφαλώς θα χαρούμε να τον ξαναϋποδεχθούμε και στο μέλλον».

Στη συνέχεια η Ντανιέλα Σαντανκέ αναφέρει ότι η Ιταλία έχει «πλήρη συναίσθηση» του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και το υπουργείο της επεξεργάζεται «μία στρατηγική, που θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε το τουριστικό προϊόν της Ιταλίας με βιωσιμότητα και διάθεση φιλοξενίας, για 365 ημέρες τον χρόνο». Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η υπουργός, «είμαστε βέβαιοι ότι οι Γερμανοί θα εκτιμούν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να περάσουν τις διακοπές τους στην Ιταλία».

Μέσω της FAZ παρεμβαίνει στη συζήτηση και ο πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Τουρισμού, επισημαίνοντας: «Διαβεβαιώνουμε τον κύριο υπουργό Κάρλ Λάουτερμπαχ, ότι εάν συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Νότο, στη Σικελία, την Απουλία ή την Καλαβρία, δύσκολα θα βρει δωμάτιο, ακόμη και με αυτόν τον καύσωνα».

Το πιο ζεστό καλοκαίρι

To 2022 η Ιταλία και η Αυστρία ήταν οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Γερμανούς που κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Σε έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για το φετινό καλοκαίρι η Ιταλία εμφανίζεται στη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία (και η Ελλάδα στην πέμπτη θέση). Ανησυχητικά είναι όμως τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Προστασίας (ISPRA), σύμφωνα με τα οποία το 2022 ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις λιγότερες βροχές στην Ιταλία από το 1961, όταν άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις. Η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,23 βαθμούς τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Πώς μπορείς να απολαύσεις τις διακοπές σου όταν στην καλύτερη περίπτωση θα αγχώνεσαι για τον καύσωνα και στη χειρότερη περίπτωση θα κινδυνεύει η ζωή σου από τις πυρκαγιές; Το ερώτημα αυτό, σε διάφορες παραλλαγές, τίθεται συχνά τις τελευταίες ημέρες στον γερμανόφωνο τύπο. «Οι καύσωνες θα μπορούσαν να αλλάξουν για πάντα τον τουρισμό», προειδοποιεί το Spiegel Online.

«Καύσωνας στη νότια Ευρώπη, μπορώ να ακυρώσω τις διακοπές μου;» ήταν ο τίτλος σε ρεπορτάζ της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR) την Πέμπτη. «Η Μεσόγειος είναι υπερβολικά ζεστή για διακοπές» απεφάνθη ήδη η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung.

Πηγή: Deutsche Welle