Skip to main content

Σι Τζινπίνγκ: Συνάντηση με τον Χένρι Κίσινγκερ

REUTERS/Thomas Peter

Ο Κίσινγκερ είναι ο αρχιτέκτονας της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τη δεκαετία του 1970.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε σήμερα στο Πεκίνο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, μετέδωσε το κινεζικό δημόσιο δίκτυο CCTV.

Το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδωσε προς το παρόν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση.

Ο Κίσινγκερ, ηλικίας σήμερα 100 ετών, είναι ο αρχιτέκτονας της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τη δεκαετία του 1970. Yπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ και έπαιξε βασικό διπλωματικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου τη δεκαετία του 1970.

Από όταν εγκατέλειψε τα καθήκοντά του, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Κίσινγκερ έχει γίνει πλούσιος προσφέροντας συμβουλές σε επιχειρήσεις σχετικά με την Κίνα, ενώ παράλληλα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια γερακίσια στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Κίσινγκερ επισκέπτεται τακτικά την Κίνα. «Από το 1971, ο Κίσινγκερ έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές», ανέφερε το CCTV την Τετάρτη. «Στις 27 Μαΐου φέτος, ο θρυλικός διπλωμάτης γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά του και αυτή η επίσκεψη είναι επίσης το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα από τότε που έκλεισε τα 100», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη, η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι γνώριζε για το ταξίδι του Κίσινγκερ στην Κίνα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν ενεργεί για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.