Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη μια νύχτα ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στην Οδησσό

Press Service of the the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν έξι πύραυλοι Kalibr και 31 από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ουκρανικά λιμάνια στόχευσε η Ρωσία μια μέρα μετά την αποχώρησή της από την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Η Ρωσία δήλωσε ότι έπληξε αποθήκες καυσίμων στην Οδησσό και ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει εκεί θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο πλαίσιο «μαζικών χτυπημάτων εκδίκησης» για επιθέσεις της Ουκρανίας που έβγαλαν εκτός λειτουργίας την οδική γέφυρα προς την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Λίγο μετά το χτύπημα της γέφυρας τη Δευτέρα, η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά που είχε συναφθεί πριν από ένα χρόνο, μια κίνηση που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πείνα σε όλο τον κόσμο.

Στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε ότι υπάρχει ένας «αριθμός ιδεών που αναπτύσσονται» για να βοηθηθεί η μεταφορά ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε ανησυχία κυρίως στην Αφρική και την Ασία για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την πείνα.

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να επιτρέψει την επανάληψη της ναυσιπλοΐας χωρίς ρωσική συμμετοχή, με το Κρεμλίνο να λέει ανοιχτά ότι τα πλοία που εισέρχονται στην περιοχή χωρίς τις εγγυήσεις του θα κινδυνεύσουν.

«Μιλάμε για μια περιοχή που είναι κοντά σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας, προκύπτουν εκεί ορισμένοι κίνδυνοι. Έτσι, εάν επισημοποιηθεί κάτι χωρίς τη Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Η Ρωσία λέει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά μόνο εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για χαλάρωση των κανόνων για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Οι δυτικές χώρες το χαρακτηρίζουν ως προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση επί των προμηθειών τροφίμων για να εξαναγκάσουν σε αποδυνάμωση των οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες ήδη επιτρέπουν στη Ρωσία να πωλεί τρόφιμα.

Εκρήξεις συγκλονίζουν κτίρια του λιμανιού

Πτώση συντριμμιών και κύματα έκρηξης προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά σπίτια και λιμενικές υποδομές σε ένα από τα κύρια λιμάνια της Ουκρανίας, την Οδησσό, σύμφωνα με τη νότια επιχειρησιακή στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας. Οι αρχές στο Μυκολαίβ, ένα άλλο λιμάνι, περιέγραψαν μια σοβαρή πυρκαγιά εκεί.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν έξι πύραυλοι Kalibr και 31 από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε ότι απέτρεψε μια ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Κριμαία, χωρίς σημαντικές ζημιές στο έδαφος, και άνοιξε ξανά μια λωρίδα οδικής κυκλοφορίας στη γέφυρα της Κριμαίας.

Έξι εβδομάδες αφότου η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση στα ανατολικά και τα νότια, η Ρωσία διεξάγει τη δική της χερσαία επίθεση στα βορειοανατολικά. Η Μόσχα λέει ότι η ουκρανική επίθεση απέτυχε.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της έχουν προχωρήσει έως και 2 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, ενός σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο.

Όμως η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία στην περιοχή είχε περάσει στις ουκρανικές δυνάμεις.

Πηγή: Reuters