Skip to main content

Γαλλία: Κινητοποιούνται 130.000 αστυνομικοί για την ημέρα της Βαστίλης

45.000 στο Παρίσι- Σε συναγερμό οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης.

Επί ποδός βρίσκεται η Γαλλία για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου, που έρχεται μετά το πρόσφατο κύμα βίας που ξέσπασε στη χώρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια ελέγχου στις 27 Ιουνίου.

Ενόψει της εθνικής εορτής, και ενώ υπάρχουν ανησυχίες πως θα ξεσπάσουν νέα επεισόδια. η γαλλική κυβέρνηση κινητοποιεί 130.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε έκτακτα μέρα χθες Τετάρτη. Σήμερα και αύριο θα αναπτυχθούν 45.000 αστυνομικοί στο Παρίσι. Τέθηκαν σε συναγερμό δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ελικόπτερα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα.

Λεωφορεία και τραμ θα σταματήσουν να εκτελούν δρομολόγια στις 22:00 [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας] και τις δύο ημέρες. Πάντως μετρό και προαστιακός θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση της πώλησης και της χρήσης πυροτεχνημάτων σε εθνική κλίμακα και αρκετοί δήμοι ακύρωσαν εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων για λόγους ασφαλείας. Ο κ. Μακρόν δεν θα εκφωνήσει εξάλλου την παραδοσιακή ομιλία των γάλλων προέδρων που συνήθως αναμεταδίδεται απευθείας τηλεοπτικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ