Skip to main content

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ μετά από την έντονη σεισμική δραστηριότητα

Juergen Merz – Glacier Photo Artist/via REUTERS

Λάβα και καπνός έβγαιναν από μια ρωγμή στο έδαφος στην πλευρά του βουνού Fagradalsfjall.

Ηφαίστειο εξερράγη στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νοτιοδυτική Ισλανδία, κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας (ΙΜΟ).

«Προς το παρόν, πρόκειται για μια πολύ μικρή έκρηξη», δήλωσε ο Μάθιου Ρόμπερτς από το τμήμα υπηρεσιών και έρευνας του ΙΜΟ. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άμεσος άμεσος κίνδυνος για τους ανθρώπους στην περιοχή.

Juergen Merz – Glacier Photo Artist/via REUTERS

Η κυκλοφορία στο διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ του Ρέικιαβικ δεν διαταράχθηκε, ανέφερε ο αερολιμένας στην ιστοσελίδα του.

Οι ειδικοί του ΙΜΟ θα εκτιμήσουν πού ακριβώς αναδύεται η λάβα και πώς εξελίσσεται η έκρηξη τις επόμενες ώρες. Επιβεβαιώθηκε στις 16:40, ανέφερε ο ΙΜΟ.

Εικόνες και ζωντανές μεταδόσεις από τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία MBL και RUV έδειχναν λάβα και καπνό να βγαίνουν από μια ρωγμή στο έδαφος στην πλευρά του βουνού Fagradalsfjall.

Η χερσόνησος Ρέικιανες είναι ένα ηφαιστειακό και σεισμικό θερμό σημείο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Τον Μάρτιο του 2021, σιντριβάνια λάβας εξερράγησαν θεαματικά από μια ρωγμή μήκους 500-750 μέτρων στο έδαφος στο ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall.