Skip to main content

Ολλανδία: Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός για τη μεταναστευτική πολιτική

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να αφήσει την κυβέρνηση να καταρρεύσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Με κατάρρευση κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ολλανδία, καθώς τα κόμματα που τον απαρτίζουν εξακολουθούν να διαφωνούν σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.

Η πρόθεση του συντηρητικού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ολλανδία έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς δύο από τα μικρότερα κόμματα αρνούνται να στηρίξουν προτάσεις που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επανένωση των οικογενειών μεταναστών.

Οι συνομιλίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων συνεχίστηκαν ως τα ξημερώματα και αναμένεται να επαναληφθούν και το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούτε ανέφερε ότι πρόκειται για διαδικασία που εξελίσσεται βήμα – βήμα.

Ωστόσο, ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να αφήσει την κυβέρνηση να καταρρεύσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν για τρίτη χρονιά πέρυσι και ξεπέρασαν τις 46.000. Φέτος αναμένεται να είναι περισσότερες από 70.000, πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα ασκήσει πίεση στις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο, όπου πέρυσι επί μήνες εκατοντάδες πρόσφυγες αναγκάζονταν να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή υπηρεσίες υγείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters