Skip to main content

ΛΔ Κονγκό: Σφαγή οκτώ αμάχων σε χωριό του Βόρειου Κίβου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το M23 καταδικάζει τη σφαγή αμάχων στο χωριό Μπουνγκούσου και στα περίχωρά του, κατηγορώντας τις «κυβερνητικές δυνάμεις της Κινσάσα» για την αιματοχυσία.

Την σφαγή οκτώ ατόμων είχε ως αποτέλεσμα η επίθεση ενόπλων στο χωριό Μπουνγκούσου της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των θυμάτων είναι πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στην περιοχή και μίλησε στο AFP, υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σημείωσε πως τουλάχιστον τέσσερις από τους οκτώ αμάχους σκοτώθηκαν από «χτυπήματα με τσεκούρια», και άλλα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν σε αποχωρητήρια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το απόγευμα της Τρίτης είχαν εμφανιστεί στην περιοχή μαχητές του M23 (Κίνημα της 23 Μαρτίου), που αποτελείται κατά κύριο λόγο από αντάρτες Τούτσι. Το δίκτυο αναλυτών KST (Kivu Security Tracker) θεωρεί ότι για τη σφαγή ευθύνονται αντάρτες του M23 που κατεδίωκαν μέλος της οργάνωσης Nyatura CMC (όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι μέλη της φυλής Χούτου).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το M23 καταδικάζει τη σφαγή αμάχων στο χωριό Μπουνγκούσου και στα περίχωρά του, κατηγορώντας τις «κυβερνητικές δυνάμεις της Κινσάσα» για την αιματοχυσία.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου (ή M23) αποτελείται κυρίως από πρώην στρατιωτικούς – μέλη της φυλής των Τούτσι – οι οποίοι στασίασαν το 2012. Είχε ηττηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις το 2013, αλλά ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τον αφοπλισμό και την κοινωνική επανένταξη των μελών του. Έχει υπό τον έλεγχό του περιοχές του Βόρειου Κίβου, στην ανατολική ΛΔΚ, που συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει το M23, κάτι που το Κιγκάλι αρνείται αλλά έχει επαληθεύσει ο ΟΗΕ.

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, ο ΟΗΕ κατηγόρησε το Μ23 ότι σκότωσε τον Νοέμβριο περισσότερους από 170 αμάχους στο χωριό Κισίσε, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουνγκούσου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP