Skip to main content

Η Wagner αφήνει ένα κενό στις ρωσικές δυνάμεις- Πώς θα το καλύψει η Μόσχα

REUTERS/Alexander Ermochenko

Τσετσένοι μαχητές και κατάδικοι καλούνται να κλείσουν τις «τρύπες».

Η ανταρσία της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner δεν έχει στοιχίσει μόνο στην εικόνα της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε πρακτικό επίπεδο αφήνει «τρύπες» στο πεδίο των μαχών, καθώς οι μισθοφόροι της Wagner επιχειρούσαν στην Ουκρανία. Μάλιστα διηύθυναν τις επιχειρήσεις στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στο Μπαχμούτ.

Όπως το έθεσε ο αρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrainska Pravda, η ομάδα ήταν «η πιο αποτελεσματική ρωσική μονάδα, η οποία τα κατάφερνε με οποιοδήποτε τίμημα».

Βέβαια έχουν την επιλογή να συνεχίσουν να μάχονται, καθώς μετά την ανταρσία μπορούν είτε να υπογράψουν σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είτε να ακολουθήσουν στη Λευκορωσία τον ηγέτη τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Μέχρι στιγμής το ρωσικό υπουργείο δεν έχει δώσει στοιχεία για το πόσοι μισθοφόροι υπέγραψαν συμβόλαια. Πάντως η Ουκρανία θεωρεί απίθανο απίθανο οι μαχητές της Wagner να εμφανιστούν ξανά στο πεδίο της μάχης σε σημαντικό αριθμό.

Όπως και να έχει, υπάρχει ένα κενό, το οποίο αναμένεται να καλύψουν Τσετσένοι μαχητές και κατάδικοι, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων. Αν και η αποχώρηση των μαχητών της Wagner δεν αναμένεται να αλλάξει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, η αποφασιστικότητα του Πούτιν να αποφύγει την πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση σημαίνει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να στείλει περισσότερους Τσετσένους και καταδίκους στην πρώτη γραμμή τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε την Τρίτη ότι το υπουργείο Άμυνας έχει στρατολογήσει 185.000 νέους συμβασιούχους στρατιώτες μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 10.000 που είχαν δηλώσει συμμετοχή την περασμένη εβδομάδα, μετά δηλαδή από την ανταρσία.

Μετά την ανάληψη της στρατολόγησης καταδίκων, το υπουργείο Άμυνας αύξησε σταθερά τον αριθμό των κρατουμένων στο στρατό σε περίπου 15.000 και ο συνολικός αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Περίπου 2.000 υπηρετούν στις λεγόμενες στρατιωτικές μονάδες «Storm Z».

Όσον αφορά τους Τσετσένους, δεν είναι σαφές πόσα επιπλέον στρατεύματα θα μπορούσε να παράσχει η νότια ρωσική δημοκρατία. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος δηλώνει πίστη στον Πούτιν, είχε δηλώσει τον Μάιο στο Telegram ότι 7.000 στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στην Ουκρανία και άλλοι 2.400 εκπαιδεύονταν για δύο νέα συντάγματα του υπουργείου Άμυνας. Βέβαια οι Τσετσένοι μαχητές δεν έχουν αποδειχθεί αξιοσημείωτα αποτελεσματικοί μέχρι στιγμής στον πόλεμ. Μάλιστα έχουν το παρατσούκλι «Τάγματα TikTok», καθώς δείχνουν να είναι πιο ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά στη μάχη.

Το ζήτημα της πλήρωσης των κενών γίνεται επιτακτικό καθώς «τρέχει» η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που πιέζουν προς το Μπαχμούτ. Έτσι οι ρωσικές μονάδες κινδυνεύουν να γίνουν υπερβολικά εκτεθειμένοι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Όπως σημειώνουν, μετά την αποχώρηση της Wagner από το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία ανέπτυξε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην περιοχή με αποτέλεσμα όμως να αφήσει κενά στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας.